Pagina principala / Noutăţi / Schimb de experiență între România și Republica Moldova privind reorganizarea sistemului de protecție și educație a copiilor cu deficiențe de auz

Schimb de experiență între România și Republica Moldova privind reorganizarea sistemului de protecție și educație a copiilor cu deficiențe de auz

1 august 2016

O delegație a Republicii Moldova condusă de ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a efectuat în perioada 27-31 iulie curent, o vizită de studiu în Cluj-Napoca, România.

Vizita s-a desfășurat în contextul inițiativei comune a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) și a Ministerului Educației de a o reorganiza sistemul de protecție și educație pentru copiii cu deficiențe de auz din Republica Moldova.

Scopul vizitei a fost axat pe studierea bunelor practici din România obținute în rezultatul creării unui sistem integrat de servicii de asistență socială, educație și sănătate pentru copii cu deficiențe de auz.

Astfel, reprezentanții delegației s-au familiarizat cu experiența acumulată de autoritățile naționale și locale din România în asigurarea drepturilor copiilor cu deficiențe de auz și indentificarea liniilor conexe relevante pentru implementarea cu succes a reformei inițiate în Republica Moldova. În acest sens, aceștia au vizitat mai multe instituții de învățământ pentru persoanele cu deficiențe de auz și centre sociale, unde au făcut cunoștință cu serviciile educaționale și medicale specializate adresate acestui grup de copii.

La fel, delegația a avut o întrevedere cu decanul facultății de Psihologie și Științe ale Educației și cu profesorii din cadrul departamentului psiho-pedagogie specială ai Universității Babeș-Bolyai. Aceștia au discutat despre procesul de pregătire a specialiștilor în domeniul psiho-pedagogiei și implicarea mediului academic în elaborarea politicelor și dezvoltarea cadrului metodologic în acest domeniu.

Menționăm că vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului „Familie puternică pentru fiecare copil” implementat de Asociația Obștească „Parteneriate pentru fiecare copil”, în cooperare cu MMPSF, Ministerul Educației și USAID. Delegația a fost formată din reprezentanți a MMPSF, ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Educației, ai sistemului academic și reprezentanți ai sectorului asociativ implicați în procesul de reformare a sistemului de protecție a copilului.

Sursa:www.mmpsf.gov.md

PublicationSrc www.mmpsf.gov.md