Pagina principala / Noutăţi / Cu suportul UE, mai mulți practicieni oferă sprijin părinților pentru a-și dezvolta competențe eficiente de interacțiune cu copii

Cu suportul UE, mai mulți practicieni oferă sprijin părinților pentru a-și dezvolta competențe eficiente de interacțiune cu copii

28 iunie 2023

Practicienii acreditați în prestarea Programului educațional pentru părinți ”Mellow Parenting” au participat la un atelier de schimb de bune practici și de consolidare a competențelor în desfășurarea acestui program. Evenimentul este organizat cu suportul Uniunii Europene și este moderat de Rachel Tainsh, coordonator internațional de program, Organizația Mellow Parenting din Scoția.

Irina Spivacenco, manager proiect la ”Parteneriate pentru fiecare copil”, a menționat că ”organizarea zilei practicienilor la Chișinău ne oferă posibilitatea să oferim și primim un feedback, inclusiv referitor la materialele video realizate în cadrul grupurilor Mellow, prin prisma abordării “spunem ce vedem” în interacțiunea părinte-copil. Am planificat astfel atelierul ca, practicienii care sunt la început de cale să afle care sunt lecțiile învățate și reușitele obținute de colegii lor din r. Fălești și r. Ungheni, care au experiență de peste șapte ani în desfășurarea grupurilor Mellow”, a subliniat dna Spivacenco.

Programul ”Mellow Parenting” are drept scop de a sprijini părinții în dezvoltarea competențelor parentale la diferite etape de dezvoltare a copilului, începând cu cea prenatală, şi până la vârsta preșcolară și se bazează pe principiile de atașament, învăţare socială și teoria comportamentului cognitiv. Programul este format din 14 sesiuni de grup, care includ prelegeri, teme pentru acasă, sesiuni video, activități comune cu participarea mamelor și copiilor lor, cum ar fi servirea mesei, activități creative, etc.

Evenimentul este organizat cu suportul financiar al Uniunii Europene în proiectul "Edificarea unei societăți în care fiecare fată și băiat își realizează potențialul la maxim cu respect și demnitate", implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil”/PPFC/ și Centrul Național de Formare, Asistență, Consiliere și Educație din Moldova.

Programul educațional pentru părinți ”Mellow Parenting” a fost preluat din Marea Britanie și lansat în Republica Moldova în anul 2016 și este bazat pe evidențe și cunoștințe în abordarea traumei. Până în prezent au fost instruiți și acreditați peste 30 de practicieni în Mellow Parenting, care au desfășurat grupuri pentru cca 350 cupluri părinte-copil din 12 raioane ale țării și mun. Chișinău. Programul a fost implementat în Republica Moldova grație asistenței financiare oferită de World Childhood Foundation și Uniunea Europeană.

Proiectele care se referă la această ştire