Pagina principala / Noutăţi / Conceptul Cadrului de bunăstare a copilului „Acţiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil” discutat cu partenerii PPFC

Conceptul Cadrului de bunăstare a copilului „Acţiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil” discutat cu partenerii PPFC

25 iunie 2015

Reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, factori de decizie şi specialişti cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului din 11 raioane ale republicii au discutat recent, în cadrul unui atelier de lucru, conceptul Cadrului de bunăstare a copilului „Acţiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil”. Acesta urmează a fi pilotat de „Parteneriate pentru fiecare copil” (PPFC), sub egida MMPSF, după care va putea fi integrat în politicile şi practicile naţionale de lucru care vizează familia şi copilul.

Scopul atelierului a fost de a conceptualiza procesul de implementare în Republica Moldova, inclusiv etapele de pilotare şi identificare a instrumentelor şi procedurilor care trebuie revizuite în interiorul sistemului de asistenţă socială şi nu doar.

“Acţiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil” integrează o abordare personalizată în lucrul cu copiii şi tinerii, inclusiv familia, în cadrul serviciilor universale (precum educaţia şi/sau medicina), indiferent de originea, necesităţile, riscurile şi circumstanţele lor. Acesta este un cadru valabil pentru toţi copiii, care nu porneşte doar de la vulnerabilitate sau necesitate înaltă. Cadrul de bunăstare a copilului se aplică tuturor serviciilor/specialiştilor/practicienilor/ angajaţilor/voluntarilor, care lucrează cu copiii, inclusiv persoanelor angajate să îngrijească de copii. Abordarea este valabilă şi pentru specialiştii care lucrează cu adulţii, care sunt părinţi sau îngrijitori, precum şi cu întreaga comunitate de adulţi.

Cadrul de bunăstare a copilului, adaptat pentru Republica Moldova, integrează două abordări preluate din practica internaţională, care sunt axate pe asigurarea bunăstării copilului şi consolidarea factorilor protectori ai familiei. Primul model este preluat din Scoţia unde a fost pilotat timp de 10 ani, în mai multe regiuni, iar în anul curent a început să fie aplicat la nivel naţional. Cel de-al doilea model este preluat din SUA, unde este aplicat în 20 de State, timp de 20 de ani şi extins recent, în câteva ţări din Europa.

Atelierul de lucru face parte dintr-o serie de acţiuni desfăşurate de PPFC pentru implementarea conceptului menţionat. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Familie puternică pentru fiecare copil”, implementat de PPFC în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi 11 raioane din ţară, cu suportul financiar al USAID.

Proiectele care se referă la această ştire