”Aici am găsit răspuns la multe întrebări care mă interesează, am simțit foarte multă susținere și căldură. Vă mulțumesc”. Acesta este mesajul Elenei (n.s.), una din sutele de mămici care a participat la ”Programul de educație parentală pentru familiile strămutate din Ucraina”. A venit la prima ședință timidă și neîncrezătoare ca și cei 7 copii ai săi. Moderatorii și celelalte mame i-au oferit timp și suport Elenei ca să poată povesti despre decizia de a lăsa casa și soțul în orașul ei natal din Ucraina, despre acea noapte petrecută în vamă când a început războiul, despre starea lor psihologică nu prea bună. Pe cât de greu i-a fost să se integreze, pe atât de deschisă și încrezută era la sfârșitul programului. Elena își dorește foarte mult să continue ședințele, pentru că a văzut rezultate pozitive.
La evenimentul de finalizare a implementării programului, dna Irina Spivacenco, manager proiect, AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/, a menționat că acest program inedit a fost desfășurat pentru a sprijini părinții refugiați (în special mamele) din Ucraina și a reușit să contribuie la îmbunătățirea stării de bine a familiilor și să consolideze relațiile între părinți, bunei și copii, care trec prin situații de stres și nu pot, deseori, face singuri față problemelor cu care se confruntă. ”Am reușit, spre bucuria noastră, să acoperim un număr mai mare de cupluri părinte-copil, atât din Ucraina, cât și băștinașe, decât a fost prevăzut inițial în proiect, ceea ce ne demonstrează utilitatea proiectului și numărul mare de solicitări din partea participanților”, a spus dna Spivacenco.
Ca urmare a implementării acestui program au fost obținute următoarele rezultate:
- 3 regiuni-pilot de implementare a programului: mun. Chișinău, raioanele Căușeni și Ștefan Vodă;
- 20 formatori instruiți pentru a desfășura programul;
- 250 familii strămutate și băștinașe au beneficiat de program, dintre care cca 400 copii și cca 250 părinți;
- 58 ședințe au fost desfășurate;
- în jur de 370 vouchere au fost oferite copiilor beneficiari ai programului, pentru a-și procura jocuri, rechizite sau cărți.
”Programul de educație parentală pentru familiile strămutate din Ucraina” reprezintă un curs de două zile, structurat în 4 sesiuni cu părinții, inclusiv sesiuni comune părinte-copil, care vor contribui la reducerea stresului și asigurării stării de bine a părinților, la încurajarea parentingului receptiv și sensibil, precum și la sprijinirea familiilor pentru a-și consolida relațiile și pentru a petrece mai mult timp împreună, într-un mediu încurajator și distractiv. De asemenea, programul dat conține, inclusiv activități pe care părinții le pot încerca desinestătător acasă, la fel acesta încurajează participanții la grup să păstreze legătura între ei, între sesiuni și după finalizarea acestora pentru crearea unui grup de suport, etc.
Programul a fost desfășurat în Republica Moldova în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, în Proiectul "Răspuns umanitar integrat în Ucraina, Polonia, Moldova și România pentru ucrainenii și pentru resortisanții țărilor terțe afectați de conflict" finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), implementat de APSCF, în parteneriat cu mai multe ONG-uri, inclusiv PPFC.