Pagina principala / Noutăţi / Tații trebuie să participe la educarea copiilor lor la fel de mult ca și mamele

Tații trebuie să participe la educarea copiilor lor la fel de mult ca și mamele

16 februarie 2018

Participarea taților la programul de educație parentală ”Mellow Parenting” a fost discutată vineri, 16 februarie curent, la Chișinău la un atelier de consultare cu reprezentanții autorităților naționale şi locale din regiunile pilot. Scopul evenimentului a fost de a informa dezvoltarea conceptului de pilotare în Moldova a programului ”Mellow Parenting” cu implicarea taților. Atelierul a fost facilitat de un grup de experți din Scoția, Marea Britanie care au prezentat experiența lor de lucru în implicarea taților în programul ”Mellow Parenting” şi impactul pozitiv asupra copiilor.

Participanții la atelier au remarcat necesitatea împuternicirii taților pentru a participa mai activ la educația copiilor lor. Aceştia au menționat că percepția generală în societate, inclusiv în rîndul profesioniștilor, privind neimplicarea taților în educația copiilor este argumentată de preocuparea acestora exclusivă pentru asigurarea bunăstării financiare a familiei. Totodată factorii de decizie au recunoscut că participarea taților la educația copiilor este tot atît de importantă ca şi cea a mamelor, ambii părinții fiind responsabili de creșterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului. Aceștia au declarat că vor susține pilotarea programului în raioanele lor şi vor depune eforturi pentru atragerea taţilor în programul ”Mellow Parenting”.

Programul ”Mellow Parenting” are drept scop de a sprijini părinții în dezvoltarea competențelor parentale la diferite etape de dezvoltare a copilului, începând cu cea prenatală, şi până la vârsta preșcolară și se bazează pe principiile de atașament, învăţare socială și teoria comportamentului cognitiv. Programul este format din 14 sesiuni de grup, care includ prelegeri, teme pentru acasă, sesiuni video, activități comune cu participarea mamelor și copiilor lor, cum ar fi servirea mesei, activități creative, etc.

Rezultatele programului Mellow Parenting, desfăşurat în Scoţia în anii 2013 şi 2014, arată o reducere semnificativă a cazurilor de depresie și anxietate la părinţi, o creștere a încrederii în sine la aceștia, o scădere a comportamentului negativ la copii, precum și o reducere a numărului certurilor, ca urmare a comportamentului provocator. Rezultatele evaluării pilotării acestui program în Republica Moldova, au demonstrat că mamele care beneficiare au devenit mult mai sigure în forțele proprii, mai răbdătoare, deschise, comunicative, mai puțin deprimate, și-au îmbunătățit relația mamă-copil. Acestea au înțeles că un copil are nevoie nu doar de mîncare și somn, ci și de afecțiune și mai multă atenție, au învățat cum să-și gestioneze emoțiile, să-și prioritizeze activitățile, astfel ca să ofere mai mult timp copiilor lor, etc.

Evenimentul a fost organizat de AO „Parteneriate pentru fiecare copil” în cadrul proiectului ”Programul Mellow Parenting – pentru copii sănătoși și fericiți”, finanțat de World Childhood Foundation.

Proiectele care se referă la această ştire