Pagina principala / Noutăţi / Tot mai mulţi copii se întorc acasă

Tot mai mulţi copii se întorc acasă

12 ianuarie 2016

Reforma sistemului rezidenţial din Republica Moldova, lansată oficial în anul 2007, are drept scop final asigurarea unui mediu cât mai apropiat de cel familial pentru toţi copiii separaţi de părinţi, care au trăit sau continuă să trăiască ani de zile în instituţii de tip rezidenţial.

Procesul de reformare a sistemului rezidenţial în Republica Moldova a fost realizat din perspectiva respectării drepturilor copilului, valorificării resurselor umane angajate în sistem, folosirii eficiente a imobilului şi bunurilor deţinute de instituţiile rezidenţiale, dar şi a structurării şi pregătirii resurselor pentru consolidarea şi dezvoltarea sistemului de servicii sociale pentru familie şi copil. Evident, implementarea reformei a implicat inevitabil luarea unor decizii privind funcţionarea ulterioară a instituţiilor rezidenţiale, reorganizarea sau chiar închiderea unora dintre ele, stabilirea unei viziuni comune cu privire la acest proces, cu elaborarea unui plan de acţiuni pentru fiecare instituţie, în baza unor analize complexe ce au ţinut de copii, resurse umane, imobil, serviciile sociale şi educaţionale. Schimbările iniţiate de autorităţi cu suportul partenerilor de dezvoltare, au făcut ca mii de copii să poată reveni acasă, în familie şi în comunitate.

În anul 2007, peste 11 mii de copii erau plasaţi în 65 de instituţii rezidenţiale. Implementarea Strategiei naţionale şi a Planului de acţiuni privind reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pentru anii 2007-2012 a dus la reducerea cu 62%, în anul 2013, a numărului copiilor aflaţi în îngrijire rezidenţială prin dezvoltarea serviciilor de sprijin familial, serviciilor substitutive de tip familial şi educaţiei incluzive în Republica Moldova. La începutul lunii noiembrie 2015, se numărau 32 de instituţii rezidenţiale şi instituţii de învăţământ special subordonate Ministerului Educaţiei şi APL.

AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” (PPFC) se înscrie printre partenerii Guvernului care au susţinut şi contribuit la realizarea acestei reforme. În cei 20 de ani de activitate, PPFC a reuşit să creeze relaţii de parteneriat durabile cu autorităţile centrale (APC) şi locale (APL), contribuind la dezvoltarea şi implementarea politicilor sociale, programelor, serviciilor specializate pentru a asigura fiecărui copil dreptul la o copilărie într-o familie sigură şi grijulie, protejată de sărăcie, violenţă şi exploatare, consolidând familia şi prevenind separarea copiilor de părinţi.

Citiți materialul integral aici.

Proiectele care se referă la această ştire