Pagina principala / Noutăţi / Primii practicieni în Mellow Parenting au primit certificatele de acreditare pentru prestarea programului în Republica Moldova

Primii practicieni în Mellow Parenting au primit certificatele de acreditare pentru prestarea programului în Republica Moldova

19 mai 2017

Primii patru practicieni în prestarea Programului educațional pentru părinți ”Mellow Parenting” au fost acreditați vineri, 19 mai curent. Certificatele de acreditare au fost oferite de organizația ”Mellow Parenting” din Marea Britanie în cadrul unui eveniment de schimb de bune practici între 9 regiuni ale țării în care este în proces de implementare programul. Cei patru practicieni acreditați sunt din municipiul Chișinău, care au finalizat primele două grupuri pentru mămici cu copii mici și nou-născuţi. Alţi 10 practicieni aflați în proces de acreditare sunt din raioanele Călăraşi, Cahul, Făleşti, Nisporeni şi Ungheni.

Prezentă la eveniment, Stela Grigoraș, ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei a apreciat rezultatele pozitive obținute de către practicieni în implementarea și promovarea acestui program: ”Sunt sigură că programul ”Mellow Parenting” va fi extins în toată țara și inclus în serviciile prestate la nivel local. Diversitatea grupurilor de copii incluse în program şi accentul pe primii ani de viață vin să asigure identificarea precoce a semnelor de îngrijorare şi asigurarea bunăstării copiilor în primul rând prin consolidarea abilităților părinților de a îngriji de copii. Sperăm că în curând în regiunile pilot se va reuși şi organizarea grupurilor pentru tătici, care, alături de mămici, au un rol important în educarea și dezvoltarea copiilor lor”, a spus doamna ministru.

Viorica Marț, consultant superior în cadrul Direcției învățământ preuniversitar, Ministerul Educației a menționat că ”Implementarea programului ”Mellow Parenting” în RM va contribui esențial la asigurarea accesului copiilor cu necesități speciale şi a familiilor lor la servicii comunitare şi educaționale de suport. Este foarte important suportul oferit părinților/ îngrijitorilor în primii ani de viață a copilului, sau chiar înainte de naşterea copilului, în contextul în care noi ca ţară în general nu dispunem de programe educaționale pentru părinţi. Este important şi faptul că acest model se testează, se evaluează lucru care ne va uşura asumarea angajamentului sporit al AP Centrale în replicarea la nivel de țară”, a conchis doamna Marț.

Programul ”Mellow Parenting” are drept scop de a sprijini părinții în dezvoltarea competențelor parentale la diferite etape de dezvoltare a copilului, începând cu cea prenatală, şi până la vârsta preșcolară și se bazează pe principiile de atașament, învăţare socială și teoria comportamentului cognitiv. Programul este format din 14 sesiuni de grup, care includ prelegeri, teme pentru acasă, sesiuni video, activități comune cu participarea mamelor și copiilor lor, cum ar fi servirea mesei, activități creative, etc.

Evenimentul a fost organizat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei şi Ministerul Educației, în cadrul proiectului ”Mellow Parenting – pentru copii sănătoși și fericiți” finanțat de World Childhood Foundation și a proiectului ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață”, susținut financiar de Uniunea Europeană.

Proiectele care se referă la această ştire