Pagina principala / Noutăţi / Comunicare prin muzică-un nou program pilotat cu suportul UE în 5 raioane ale țării

Comunicare prin muzică-un nou program pilotat cu suportul UE în 5 raioane ale țării

13 ianuarie 2017

Reprezentanți ai Serviciului de Asistență Psiho-Pedagogică, profesori de muzică, asistenți de educator și logopezi din grădinițele cu cel mai mare număr de copii cu necesități speciale din raioanele Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni au participat la 13 ianuarie curent, la atelierul de instruire privind implementarea Programului de comunicare prin muzică, destinat copiilor cu dizabilităţi.

Programul va fi pilotat în cele 5 raioane, în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață” implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/. Trainingul este desfășurat de către experții în domeniu Sarah Hodkinson și Jane Ebel din Marea Britanie.

Instruirea practicienilor include lecții teoretice și sesiuni practice cu privire la aplicarea acestuia. Participanţii sunt instruiți cum să se pregătească pentru fiecare sesiune și cum să le gestioneze, fiind încurajaţi să înregistreze, regulat, progresul fiecărui copil, beneficiar al programului. Totodată, participanţii învăță diferite tehnici de interpretare la instrumente muzicale.

Programul de terapie prin muzică presupune o metodă de a comunica, prin intermediul acesteia, cu un copil sau cu un grup mic de copii, prin care aceștia iniţiază cea mai mare parte a activităţii muzicale și comunicative. Această metodă nu necesită anumite cunoștinţe tehnice sau muzicale, dar, în schimb, necesită o schimbare de atitudine din partea adulţilor.

Terapia prin muzică este foarte eficientă în cazul copiilor cu autism, care fie nu pot, sau nu doresc să vorbească, avînd astfel o altă posibilitate inofensivă de a-și exprima emoţiile. Acesta metodă poate fi utilizată în interacţiunea cu copiii chiar de la vîrsta de 7 luni și este o modalitate extrem de eficientă prin care părintele ar putea forma un atașament puternic față de copilul său.

Programul de comunicare prin muzică este unul din cele 4 programe și instrumente de lucru cu copiii cu necesități speciale incluse în cadrul Proiectului ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață” implementat de PPFC, în colaborare cu Organizațiile Mellow Parenting și HealthProm din Marea Britanie, cu susținerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Educației și a administrațiilor publice locale din cele cinci raioane beneficiare ale proiectului. Proiectul în valoare totală de 680,000 euro este finanțat de Uniunea Europeană.

Proiectele care se referă la această ştire