Pagina principala / Noutăţi / USAID – donatorul care susţine reforma sistemului de îngrijire rezidenţială din Moldova pînă la capăt

USAID – donatorul care susţine reforma sistemului de îngrijire rezidenţială din Moldova pînă la capăt

28 octombrie 2013

Pe 17 octombrie curent, Dr. Stela Grigoraş,directorul A.O. "Parteneriate pentru Fiecare Copil" a făcut o prezentare la oficiul USAID/DCOF în Washington DC, SUA, cu privire la cele mai importante acţiuni şi lecţii însuşite în cadrul reformei sistemului de protecţie a copilului din Moldova. Acum doar un deceniu, proporţia copiilor instituţionalizaţi a fost extrem de înaltă în Moldova. Între anii 2002 şi 2012 ţara a redus numărul copiilor plasaţi în instituţiile rezidenţiale cu peste 50%. Ca urmare a reformei, la momentul de faţă avem 18 instituţii închise, în timp ce peste 9700 copii au fost plasaţi în mediul familial – între care majoritatea în familia extinsă.

Doamna Grigoraş a făcut o prezentare generală cu privire la realizările proiectelor sprijinite de USAID/DCOF pentru susţinerea Guvernului Republicii Moldova în reformarea sistemului naţional de protecţie a copilului, apoi a discutat amănunţit abordările şi metodele specifice utilizate în procesul de dezinstituţionalizare, reintegrare a copiilor în familii şi prevenirea separării nedorite a copilului de familie.

În prezentare, Dr. Grigoraş a făcut o trecere în revistă a situaţiei îngrijirii rezidenţiale în Moldova, evidenţiind cauzele şi condiţiile care favorizează instituţionalizarea copiilor, precum şi despre situaţia care a condus la iniţierea reformelor în sistemul de îngrijire din ţară. A subliniat rezultatele principale ale acestor reforme, explicînd abordarea realizată în cadrul proiectului finanţat de USAID/DCOF privind susţinerea Guvernului Republicii Moldova în reforma sistemului naţional de protecţie a copilului şi implementarea procesului amplu de dezinstituţionalizare, inclusiv teoria schimbării în cadrul acestui proces. Doamna Grigoraş a remarcat factorii principali ai succesului, identificînd şi dificultăţile majore ce urmează a fi depăşite în continuarea reformei.

Prezentarea în limba româna

Better Car Network site

Proiectele care se referă la această ştire