Pagina principala / Noutăţi / Asociaţia „Parteneriate pentru fiecare copil” organizează o serie de ateliere de consolidare a capacităţilor echipelor DASPF

Asociaţia „Parteneriate pentru fiecare copil” organizează o serie de ateliere de consolidare a capacităţilor echipelor DASPF

29 decembrie 2014

În zilele de 22 şi 23 decembrie 2014, Asociaţia „Parteneriate pentru fiecare copil” a organizat un atelier de lucru cu participarea echipelor din cadrul Direcţiilor de Asistenţă Socială pentru Protecţia Familiei (DASPF) în implementarea Serviciului Sprijin Familial, conform standardelor minime de calitate recent aprobate şi a mecanismului de supervizare profesională.

Evenimentul a găzduit 24 de specialişti din raioanele Soroca, Orhei, Nisporeni, Ungheni, Făleşti, Căuşeni şi a avut scopul de a favoriza consolidarea capacităţilor şefilor DASPF şi specialiştilor cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului şi familiei din cele 6 raioane citate.

Printre subiectele discutate în cadrul celor două zile de lucru au fost: Factorii protectori familiali, Indicatorii de bunăstare a copilului, Standardele de calitate pentru serviciul de sprijin familial, Supervizarea ca element de activitate a DASPF, etc.

Participanţii au avut astfel ocazia să facă un schimb de experienţă şi să împărtăşească bunele practici obţinute pe parcursul activităţii lor, menţionând că: „...deşi serviciului de Sprijin Familial este unul foarte complicat, cu cerinţe foarte stricte, totuşi acesta poate fi realizat datorită unor astfel de momente de comunicare între colegii din diferite raioane, pentru că asemenea întruniri sporesc eficienţa activităţii comune”.

Scopul Serviciului de Sprijin Familial constă în susţinerea dezvoltării capacităţilor familiei în creşterea şi educaţia copilului, prin consolidarea factorilor protectori din interiorul familiei şi conectarea ei la resursele relevante din comunitate.

Serviciul de Sprijin Familial este un serviciu de bază în susţinerea tuturor familiilor şi presupune o intervenţie pe nivele, fiind axat atât pe prevenirea şi înlăturarea factorilor care pot conduce la situaţii de risc, cât şi pe prevenirea separării copiilor de familii şi pregătirea familiei pentru reintegrarea copilului.

Atelierul de lucru a fost organizat în cadrul proiectului „Familie puternică pentru fiecare copil”, susţinut financiar de USAID şi implementat de A.O. „Parteneriate pentru fiecare copil”, în colaborare cu Consiliile Raionale din cele 10 regiuni în care este prezentă Asociaţia.

Un alt atelier de lucru cu aceeaşi finalitate a fost planificat pentru a se desfășura în zilele de 19-20 ianuarie 2015 pentru acelaşi grup-ţintă din raioanele Cahul, Călăraşi, Teleneşti, Sîngerei şi Rezina.

Proiectele care se referă la această ştire