3 mai 2017

Istorii relatate de practicieni (Partea II)

Alte familii, alte situații, aceeași abordare: „Acțiuni corecte – Împreună – pentru fiecare copil”

În spatele cazurilor de succes, de multe ori stau multe urcușuri și multe coborâșuri. Pentru a ajuta o familie să depășească o situație de criză, depunem eforturi foarte mari. Cu toate acestea, deseori, după câțiva pași înainte, urmează alți pași înapoi, care trag după ei o bună parte din munca depusă până atunci, nemaivorbind de resursele investite (resurse economice, umane, afective). Foarte mult depinde și de implicarea familiei în depășirea sau rezolvarea propriilor probleme. De aceea, este important ca familiile să fie monitorizate continuu, chiar și după ce li se oferă ajutor, oricât de mic ar fi acesta. Și aici ar trebui să rămână în regim de alertă nu doar asistentul social, care este persoana care s-a ocupat direct de caz, dar și alți profesioniști-resurse din comunitate: de la primari la pedagogi, educatori, preoți, polițiști, înșiși localnicii din comunitate pot fi foarte eficienți, dacă au anumite îngrijorări față de familia respectivă și le comunică în timp util asistentului social comunitar.

Uneori, chiar nu ştii de unde să porneşti şi cum să procedezi

Un caz despre care merită să povestim, în acest context, este o familie cu 3 copii din aceiași localitate. Lipsurile materiale și carențele educaționale au fost doar câteva dintre cauzele care duceau familia la un declin sigur, dacă nu se intervenea la timp. Tatăl consuma alcool, era agresiv. Copiii au început și ei să ducă un mod de viață dezorganizat, lipseau de la școală.

La început ne-a fost cel mai greu să lucrăm cu ei. Nu știam ce să facem și cum să intervenim pentru a găsi soluțiile potrivite. Nu este atât de ușor să convingi pe cineva că a luat o cale greșită, că alcoolul consumat în exces are consecințe grave asupra sănătății și că persoanele dependente de alcool pot fi periculoase nu doar pentru ele însăși, dar și pentru cei care-i înconjoară.

La fel de mult a trebuit să lucrăm cu copiii, care deja știau „gustul libertății”, să-i re-integrăm în școală, să le oferim modele pozitive și să-i facem să urmeze acele modele.

Numai că picătura sparge piatra nu prin forţă, ci prin desele-i căderi

Cei opt indicatori de bunăstare ne-au ajutat să scoatem problema în evidență. Odată identificată, problema a fost inclusă în planul individual de acțiuni, apoi am mers pe pași concreți pentru a o rezolva, împreună cu beneficiarii noștri și cu profesioniștii de referință. Mai mult de jumătate de an, la acest caz s-a lucrat intens, cu intervenții specializate și monitorizări constante. Au fost progrese... au fost și regrese...

În tot acest timp am avut o colaborare foarte bună cu polițistul de sector, care s-a implicat în acțiunile de responsabilizare a familiei, a făcut vizite la domiciliu și a discutat atât cu părinții, cât și cu copiii.

De asemenea, familia a beneficiat de ajutor, în funcție de necesități, iar pentru re-integrarea copiilor în școală, a fost necesară intervenția pedagogilor și, bineînțeles, o atitudine pozitivă din partea colegilor.

Datorită colaborării membrilor din echipa multidisciplinară, acum situația în această familie este mai bună: copiii frecventează școala cu regularitate, sunt mai responsabili, mai disciplinați, s-a îmbuinătățit și atitudinea lor față de studii, față de părinți și față de treburile casnice.

La rândul lor, părinții dau dovadă de abilități de îngrijire a copiilor: știu care sunt necesitățile lor și au grijă să le ofere cele necesare pentru o creștere armonioasă.

Tatăl nu se mai afișează în stare de ebrietate prin locurile publice, chiar din monitorizările făcute la domiciliul familiei, se constată o atmosferă constructivă și calmă. Vecinii, le fel, confirmă că tatăl copiilor nu mai consumă alcool și că din casa familiei respective nu se mai aud certuri, ca altădată.

Ne bucurăm pentru această familie. Rezultatele lor sunt și roadele muncii noastre, ale echipei întregi!

Mulţumiri, pentru că se merită

Asistentul social adresează mulțumiri, pe această cale, gimnaziului din sat, colaboratorilor de la punctul medical, primăriei, membrilor echipei multidisciplinare și mai ales localnicilor care s-au implicat cu tot ce a fost necesar pentru a asigura bunăstarea acestei familii.

Proiectele care se referă la acest reportaj