9 aprilie 2015

ACASĂ e lângă MAMA

Se spune că fericirea copiilor este acolo unde este şi mama lor. Pe Maria (nume schimbat) din raionul Soroca, mamă a doi copii, am cunoscut-o anul trecut, atunci când, împreună cu un grup mărinimos de copii, părinţi şi profesori, am reuşit să le facem, în prag de iarnă, o mică sărbătoare.

Revenim, aşadar, la cazul acestei familii, pentru că ne dorim ca în calea fericirii celor doi copii şi a mamei lor să nu mai stea sărăcia, abandonul, neputinţa.

Maria s-a născut în oraşul Chilia din regiunea Odesa, Ucraina. Femeia îşi aduce aminte cu nostalgie de strada pe care a copilărit – Sevastopoliskaia 7 – şi de la care, mai târziu, avea să pornească în lume, pe un drum lung, în căutarea fericirii, departe de casa părintească şi de ai săi dragi.

Erau 6 copii în familie, o realizare pentru care orice femeie îşi merită cu prisosinţă titlul de Mamă – Eroină. Din păcate, în acest caz, mama a fost decăzută din drepturile părinteşti, iar copiii instituţionalizaţi, în diferite internate din Ucraina. De atunci nu au mai fost alături unul de altul, deşi, pentru puţin timp, împreună cu Maria, a fost o soră instituţionalizată în acelaşi internat cu ea. Apoi, Maria, a fost transferată la şcoala internat auxiliară din Tuzlî, regiunea Tatarbunar, unde a finalizat 8 clase, astfel cele două surori fiind despărţite.

Anii au trecut, Maria a muncit şi locuit o vreme în oraşul Veazniki din regiunea Vladimirsk, Federaţia Rusă. Îşi făcuse prieteni, cunoscuse un băiat, alături de care, mai târziu, a acceptat să se stabilească într-un sat din Moldova. Aici au adus pe lume primul copil, iar la scurt timp, tinerii deveneau părinţi pentru a doua oară. Părea că viaţa luase o turnură fericită. Din păcate, în timpul unei călătorii în Ucraina, Mariei i-au fost furate toate actele, inclusiv paşaportul. În lipsa documentelor, cei doi nu au putut să-şi oficializeze relaţia. Dar actele nu erau unicele care lipseau în acea tânără familie. Lipsurile au dus la separarea celor doi părinţi. Rămasă cu doi copii mici, fără surse de existenţă, fără o locuinţă, Maria a fost nevoită să-şi caute un loc de muncă. L-a găsit, în casa unei femei, care a acceptat şi să o găzduiască. Era însă, un lucru care o ţinea departe de copiii săi. Având venituri modeste, instabile, cineva a sfătuit-o să-şi dea copiii la internat până va mai prinde la puteri. Nu a putut lua copiii acasă, tot din acel motiv, fără un act de identitate, respectiv fără un loc de muncă şi fără o sursă sigură de venit, nu a riscat să-i ia lângă ea.

Cu toate acestea îi vizita cu regularitate la internat. Mergea să-i vadă în zilele de odihnă: îi iubeşte şi le doreşte tot binele din lume.

Din păcate, timpuri mai bune nu au venit pentru această familie. În lipsa unui act de identitate, Maria nu a putut fi angajată niciodată, nu poate fi luată la evidenţă la oficiul forţei de muncă, fapt pentru care, munceşte cu ziua.

Pentru a-şi perfecta un act de identitate, care ar ajuta-o să deschidă mai multe uşi, Maria s-a adresat la mai multe instituţii diplomatice din Republica Moldova, Federaţia Rusă şi Ucraina. Până atunci însă, oficial, Maria „nu există”. Are mare noroc de autorităţile locale şi de asistenţa din partea AO „Parteneriate pentru fiecare copil” (PPFC), care îi oferă un suport pentru ca această familie, ulterior, să fie unită şi să reuşească de sine stătător să facă faţă tuturor necesităţilor, mai ales că anul acesta băiatul cel mic absolveşte şcoala internat şi revine acasă. În acest caz, familia va beneficia de Serviciul social de sprijin familial. Ion (nume schimbat) aşteaptă cu nerăbdare să revină acasă pentru totdeauna, pentru a începe un nou parcurs al vieţii sale. Vrea să deprindă o meserie, pentru a-i fi mamei de ajutor.

Foarte curând vor fi din nou împreună: mama şi cei doi fii şi ne dorim ca, de această dată, etapa pe care o încep să vină doar cu lucruri pozitive, pentru ca cei trei să poată recupera în voie anii în care au stat separaţi, fără ca bucuria regăsirii să le fie umbrită de lipsurile materiale.

Ne dorim ca ACASĂ să fie cu adevărat acel loc în care totul este posibil, dacă toţi sunt acasă, dacă toţi sunt sănătoşi.

PPFC implementează până în anul 2017 proiectul „Familie puternică pentru fiecare copil”. Acesta vine să susţină administraţia publică centrală şi 11 raioane din ţară să-şi consolideze sistemul de protecţie socială a copilului, pentru a asigura bunăstarea, dezvoltarea şi siguranţa copilului în sânul familiei.