Pagina principala / Susţineţi-ne / Căminul social pentru cuplu părinte-copil.

24 iulie 2012

Căminul social pentru cuplu părinte-copil.

Ajută – mă să rămîn cu mama!

Statisticile arată că mai mult de 60% din noi-născuţii în maternităţi sunt abandonaţi după naştere. Cauzele acestui fenomen variază, şi de cele mai multe ori, decizia de a abandona copilul se ia din mai multe motive combinate precum sunt:

  • Situaţia financiară precară în familii, manifestată prin lipsa condiţiilor adecvate de viaţă, lipsa unor venituri stabile
  • Incapacitatea de a satisface necesităţile copiilor în ceea ce priveşte alimentarea şi dezvoltarea lor, abuzul părinţilor de alcool etc.
  • Lipsa serviciilor comunitare de susţinere a familiilor cu mulţi copii
  • Lipsa unor politici demografice care ar încuraja naşterea copiilor

Şi nu în ultimul rând stigmatizarea de către comunitate a mamelor tinere, solitare.

Din păcate, părinţii nu întotdeauna realizează că eventuala plasare a copilului în internat poate cauza o separare pe termen lung. Tinerii părinţi cred că işi pot schimba decizia în orice moment şi să ia copilul acasă. Însă, multor mame care renunţă la propriul copil imediat după naştere, nu li se acordă posibilitatea de a-şi schimba părerea, în special dacă documentele sunt deja semnate pentru a renunţa la copil. Aceasta este o situaţie tristă, pentru că în majoritatea cazurilor, tinerele mame iau decizia referitor la copilul lor nou-născut fiind stresate şi presate de rude, sărăcie sau alţi factori. Cînd mama renunţă la copilul său după naştere, legislaţia interzice ad¬opţia copilului pentru o perioadă de 6 luni. Totodată, din nefericire, sunt puţine cazuri cînd părinţii biologici, care din diferite motive sunt nevoiţi să-şi plaseze copilul în casa de copii, sunt încurajaţi să menţină legătura cu copilul său. De obicei, părinţii revin la casa de copii după ce expiră termenul de şase luni prevăzut de lege şi descoperă că copilul lor a fost adoptat şi nu se mai poate face nimic.

AO "Parteneriate pentru fiecare copil" a dezvoltat în cadrul Proiectului "Prevenirea abandonului copiilor la naştere" – Căminul social pentru cuplu părinte-copil. Căminul se află în Chişinău şi are în plasament părinţi cu copii nou-născuţi sau femei gravide în ultima perioadă de sarcină, aflaţi în situaţie de risc de abandon a copilului. Aici mamele sunt susţinute să-şi formeze deprinderi de viaţă independentă; sunt informate şi consiliate cu privire la riscurile şi consecinţele instituţionalizării copilului. Consolidarea capacităţilor parentale este cel mai important component în furnizarea acestui serviciu. Personalul Căminului dar şi alţi formatorii organizează seminare pentru a dezvolta abilităţile de părinte astfel facilitînd formarea ataşamentului durabil dintre părinte şi copil.

Capacitatea căminului este de 4 locuri, iar plasamentul cuplului părinte-copil are un caracter temporar, pe o perioadă nu mai mare de 6 luni, timp în care echipa căminului în colaborare cu comunitatea de origine a beneficiarului caută soluţii de reintegrare.Vîrsta copiilor plasaţi în centru este de 0-3 ani, excepţie reprezentînd fraţii sau surorile mai mari. Organizat pe model familial serviciile de asistenţă socială, psihologică şi juridică, îngrijire şi educaţie, prestate în cadrul căminului social au drept scop reintegrarea cuplului părinte-copil în familie şi comunitate.

Acest tip de serviciu este o premieră pentru Moldova prin caracterul semi-independent al statutului său. Noi ţinem la statutul de independenţă acordată familiei plasate aici pentru că credem în capacitatea părinţilor de a îngriji de proprii lor copii. Ne străduim să le oferim un mediu cît mai aproape de cel familial, insistînd pe consolidarea abilităţilor parentale şi medierea relaţiilor cu familia biologică.

Solicităm susţinerea dumneavoastră în formă de bani sau produse alimentare sau igienice pentru a asigura continuitatea serviciului. Menţionăm că orice tip de donaţii este binevenită, întrucît garantăm transparenţa în procesul de colectări de fonduri.


Vezi lista de produse necesare.

Denumirea Unitate
de măsura
Consum pe 1 an
per persoană
Produse de igienă
Detergent kg 15,6
Săpun pentru mîini lichid litri 6
Săpun pentru rufe buc 4
Săpun pentru copii buc 4
Detergent pentru veselă litri 3
Periuţă de dinţi buc 6
Pastă de dinţi tub 4
Şampon pentru păr litri 1,2
Înălbitor pentru rufe litri 6
Soluţie de curăţat suprafeţele litri 6
Soluţie de curăţat baia litri 6
Soluţie de curăţat sticla litri 6
Lavete buc 36
Burete buc 36
Pungi pentru gunoi rulon 12
Produse alimentare
Zahăr kg 2
Paste făinoase kg 5
Orez kg 5
Hrişcă kg 5
Terci(de diferite feluri) kg 5

Proiectul "Prevenirea abandonului copilului la naştere" a fost implementat în colaborare cu Institutul de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului şi Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, cu suportul financiar al Andreas A David Foundation şi Ambasada Norvegiei în Bucureşti.

O istorie personala

Alina avea 27 ani cînd a rămas însărcinată, nu avea unde să se ducă şi pe nimeni s-o susţină. Ea este absolventă a internatului, mama ei fiind decăzută din drepturi părinteşti pe cînd Alina avea doar 5 ani. La Căminul Social a fost plasată, la îndemnul asistentului social, în ultima perioadă de sarcină. Timp de 4 luni, angajaţii Căminului au ajutat-o să-şi perfecteze actele de identitate, au învăţat-o cum să aibă grijă de copil şi cum să-şi gestioneze banii pe care îi primea de acolo. După repetate discuţii a angajaţilor Căminului cu tatăl copilului, acesta a recunoscut paternitatea şi, împreună cu mama au decis să întemeieze o familie.

Acum acest copil are o familie şi se va bucura de o dezvoltare armonioasă alături de părinţii lui.

Vă mulţumim pentru colaborare, donaţiile făcute pentru Căminul Social redă speranţa la cel puţin 10 copiii anual să se bucure de dragostea părinţilor.


Date de contact:

Tel: + 373 22 924114
Program de lucru: 9,00-17,00
Elena Railean, Manager cămin social