Pagina principala / Noutăţi / Modelul Naţional de Practici în proces de pilotare în raioanele Călărași, Fălești şi Ungheni

Modelul Naţional de Practici în proces de pilotare în raioanele Călărași, Fălești şi Ungheni

21 decembrie 2016

Pilotarea Modelului Național de Practici /MNP/ inițiată în primăvara anului curent, în 3 raioane ale republicii a intrat în etapa a doua de aplicare. La prima etapă au fost organizate ședințe de informare şi sensibilizare privind domeniile de bunăstare a copilului şi factorii protectori ai familiei pentru circa 5500 de profesioniști şi personal auxiliar, care activează în sectoarele educație, ordine publică, sănătate şi asistență socială.

În paralel, pentru aplicarea în practică a MNP, AO „Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/ sub egida Ministerului Muncii, Protecției Sociale şi Familiei, în strînsă cooperare cu ministerele Sănătății, Educației şi Afacerilor Interne au elaborat Instrucțiunea privind mecanismul de cooperare intersectorială pentru prevenirea şi intervenția primară în asigurarea bunăstării copilului şi instrumentele comune de evaluare și intervenție. Acestea au fost prezentate pentru consultare şi reprezentanților administrației publice locale şi profesioniștilor din domeniile educație, sănătate, asistență socială şi ordine publică din cele 3 raioane pilot, în cadrul unui atelier organizat de PPFC în zilele de 20-21 decembrie curent.

Instrucțiunea dată stabilește un cadru comun pentru conlucrare intersectorială la nivel de prevenire şi intervenție primară pentru înlăturarea riscurilor pentru copii şi familii. Implementarea Instrucțiunii este orientată spre unificarea eforturilor profesioniștilor care interacționează cu copii și familii, pentru a interveni la momentul potrivit şi a oferi suportul necesar, fără să aștepte agravarea problemelor şi intrarea în dificultate.

Pilotarea Modelului Național de Practici a fost lansată printr-un ordin al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, emis în luna noiembrie 2015. Către anul 2017 se dorește integrarea acestui model în politicile sociale de protecție a copilului şi familiei și în practicile de lucru aplicate la nivel național.

Modelul Național de Practici are ca scop consolidarea serviciilor universale, familiilor şi comunităților pentru a realiza o abordare pro-activă de prevenire a riscurilor posibile şi situațiilor de dificultate pentru copii şi familiile. Acesta direcționează eforturile spre consolidarea capacităților familiei în creșterea și educația copilului prin dezvoltarea abilităților parentale și conectarea ei la resursele relevante din comunitate.

Atelierul a fost organizat în cadrul Proiectului ”Familie puternică pentru fiecare copil”, implementat de PPFC în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Educației și 11 raioane din republică, cu suportul financiar al USAID.

Proiectele care se referă la această ştire