10 septembrie 2018

Copilul a fost primul care a observat că m-am schimbat

Mellow Parenting – un grup de suport și de renaștere a relației mamă – copil

Pilotarea în Republica Moldova a programului educațional pentru părinți ”Mellow Parenting” a început în anul 2016, în 5 regiuni ale țării: Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni. Cu suportul Uniunii Europene AO „Parteneriate pentru fiecare copil” împreuna cu organizația ”Mellow Parenting” din Scoţia au instruit 10 practicieni care au fost acreditați să presteze programul. Până în prezent în jur de 100 de mămici și 100 de copii din cele 5 raioane au beneficiat de acest program, iar evaluarea acestuia realizată de organizația ”Mellow Parenting”, a demonstrat că mamele au devenit mult mai sigure în forțele proprii, mai răbdătoare, mai deschise, comunicative şi mai puțin deprimate. Acestea și-au îmbunătățit relația mamă-copil, au înțeles că un copil are nevoie nu doar de mâncare și somn, ci și de afecțiune și mai multă atenție, au învățat cum să-și gestioneze emoțiile, să-și prioritizeze activitățile, astfel ca să ofere mai mult timp copiilor lor, etc.

”Copilul a fost primul care a observat că m-am schimbat”

Maria (nume schimbat) are 25 de ani și are o fiică în vîrstă de 4 ani. A născut-o la 20 de ani și o crește singură. Femeia vine dintr-o familie numeroasă de 5 copii unde, zice ea, nu au trăit prea bine.

Ana

Atunci când i-a decedat mama avea 8 ani și tata Mariei a hotărât să o dea la internat. De atunci s-au cam răcit relația dintre tată-fiică, inclusiv și cu ceilalți frați. După școala-internat a urmat o școală profesională, s-a căsătorit, a născut o fiică, care din păcate crește fără tată. Decizia de a participa la programul ”Mellow Parenting” a fost una gândită. ”A fost greu să vorbesc în grup despre viața mea, eram mai închisă, credeam că nimeni nu ar vrea sa mă asculte, cui iar trebui, știind că la noi în familie nu prea ne ascultam, nu ne vorbeam mult unul altuia”. Mariei i-a plăcut foarte mult acest program, care, spune ea, a fost potrivit și necesar pentru toate mamele care erau cu ea în grup.

Acest program le-a dat acestora șansa să se întâlnească, sa se înțeleagă, susțină. La fel, ea cunoaște foarte multe mame care ar avea mare nevoie de acest program, despre care le va vorbi neapărat și le va convinge să participe și ele – așa îşi va îndeplini rolul de „ambasador” al Programului ”Mellow Parenting”. Maria zice că acum ea este altfel. ”Mi-am îmbunătățit relația mea cu copilul meu, mergem la grădiniță, ne jucăm împreună, confecționăm diferite jucării, așa cum am învățat la program. Dar cel mai tare mă bucur că am început să comunic cu familia mea, cu frații mei, și îmi doresc foarte mult să fim mai uniți”. Maria conștientizează că, până a participa la program acorda mai puțin timp și atenție copilului ei. ”Fetiţa mi-a spus într-o zi că sunt altfel, că m-am schimbat. Acum sunt mândră de mine, de copilul meu și știu că trebuie să merg înainte pentru copilul meu”.

Programul ”Mellow Parenting” are drept scop sprijinirea părinților în dezvoltarea competențelor parentale la diferite etape de dezvoltare a copilului şi se bazează pe principiile de atașament, învăţare socială și teoria comportamentului cognitiv. Formatul de consolidare a competențelor parentale include 14 ședințe de grup cu părinți care au copii cu vîrsta cuprinsă între 0 și 5 ani. În cadrul acestora, părinții învăță particularitățile de dezvoltare a copilului, cum să creeze un atașament sănătos cu copilul lor, astfel contribuind la o dezvoltare armonioasă a copilului și a relației dintre ei. Activitățile presupun participarea în paralel pentru părinți și copii.

Programul educațional pentru părinți ”Melow Parenting” este unul din cele patru programe desfășurate în cadrul Proiectului ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață”, implementat de PPFC în colaborare cu Organizațiile Mellow Parenting și HealthProm din Marea Britanie, cu suportul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a administrațiilor publice locale din cinci raioane beneficiare ale proiectului. Proiectul în valoare totală de 680,000 euro este finanțat de Uniunea Europeană. De asemenea, programul este dezvoltat în alte 3 regiuni: Orhei, Sîngerei și Soroca în cadrul proiectului de dezvoltare a ”Mellow Parenting” finanțat de World Childhood Foundation.

Proiectele care se referă la acest reportaj