27 iulie 2015

O nouă familie s-a născut la Ungheni

Elena (nume schimbat) a fost repatriată din Federaţia Rusă acum doi ani, după şaisprezece ani de muncă la negru. Locuia în raionul Ungheni, iar pentru că acasă o ducea tot mai greu şi nu găsea un loc de muncă, a decis să plece peste hotare, în căutarea unui serviciu.

A plecat cu gândul la un trai mai bun, pe care să i-l poată oferi, la întoarcere copilului, care,de mic a rămas în grija bunicii.

Anii au trecut, grijile cotidiene au ocupat locul speranţelor cu care tânăra a pornit de acasă, impunând-i un alt parcurs. Totuşi, peste ani, Elena a reuşit să-şi refacă viaţa, întemeindu-şi o familie, în care a mai adus pe lume alţi 3 copii. Cei mici au venit pe rând, în 2010, 2011 şi 2013 şi, deşi a trecut prin situaţii dificile, Elena nu s-a gândit nici pentru o clipă să-i abandoneze. După repatriere, familia a fost inclusă în cadrul Serviciului sprijin familial, fiindu-i oferit suportul necesar din partea Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din Ungheni.

La moment, Elena împreună cu cei patru copii ai săi locuieşte în casa părintească, împreună cu mama şi cu fratele.

„La început nu le-a fost uşor, dar fiind ajutaţi zi de zi,cu cele necesare, de la frecventarea cantinei sociale, hăinuţe pentru copii şi bunuri casnice, până la materiale de construcţie pentru reparaţie, membrii acestei familii,au reuşit, într-un timp relativ scurt, să facă progrese bune” – susţine Ludmila Primac, asistentul social, care curează acest caz din septembrie 2014.

A urmat un adevărat parcurs de însoţire a acestei familii, care a primit suport specializat în funcţie de necesităţi, fiind asistată de mai mulţi specialişti în procesul de reabilitare şi integrare socială.

„Atunci când au venit în ţară, nici mama, nici copiii nu aveau actele în ordine. Doi copii aveau certificate de naştere ruseşti, al treilea avea doar o adeverinţă de naştere, în timp ce mama nu avea buletin. Deocamdată am reuşit să obţinem un buletin provizoriu pentru ea, dar vom face toate demersurile pentru ca mama să poată avea un buletin definitiv. Pentru copii, s-a reuşit traducerea si transcrierea actelor în limba română şi perfectarea definitivă a documentelor, pentru ca familia să poată beneficia şi de alt suport.” – a adăugat asistentul social.

Copiii au fost pregătiţi să meargă la grădiniţă, pe care acum o frecventează regulat, beneficiind şi de o reducere de 50% a plăţii lunare. Pe viitor, se planifică scutirea totală de la achitarea acestei plăţi, iar acest lucru va fi discutat la prima şedinţă a consiliului local.

S-a lucrat şi la consolidarea relaţiei dintre mamă şi fiica de 18 ani, care, între timp, învaţă la o şcoală de meserii din raion.

Cu implicarea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecție a Familiei şi cu suportul AO „Parteneriate pentru fiecare copil”, pentru familie s-a procurat o maşină de spălat şi un cazan electric, care asigură baia şi bucătăria cu apă caldă, s-a reparat apeductul şi canalizarea în apartament, iar cu ajutorul angajaţilor de la ,,APA-CANAL" au fost efectuate gratuit lucrările de montaj.

Familia va beneficia în continuu de suport, în funcţie de necesităţile care vor apărea pe parcurs. Pentru moment, cele două priorităţi sunt: privatizarea locuinţei şi conectarea la gaz natural, consilierea mamei şi încurajarea acesteia în găsirea unui serviciu, astfel încât să-şi poată întreţine familia în mod independent. De asemenea, mama va fi susţinută în procesul de educare a copiilor şi de consolidare a propriilor capacităţi părinteşti. Chiar dacă, la moment, familia încă mai are nevoie de susţinere, considerăm că momentele dificile au fost depăşite, iar cu resursele din comunitate, atât mama, cât şi copiii, vor reuşi să-şi clădească propriul viitor acasă.

Eforturile depuse pentru abilitarea acestei familii, au dat roade frumoase, datorită colaborării specialiştilor din domeniul social, educaţional, juridic şi a altor actori din comunitate, care au dat dovadă de receptivitate şi au răspuns cu promptitudine în suportul acestei cauze.