Pagina principala / Noutăţi / Şcoala de vară pentru cei mai activi 200 de copii din ţară

Şcoala de vară pentru cei mai activi 200 de copii din ţară

3 iulie 2015

Membrii Consiliilor Consultative ale Copiilor (CCC) din 9 raioane ale ţării (Ungheni, Făleşti, Călăraşi, Cahul, Teleneşti, Sîngerei, Căuşeni, Orhei, Soroca) şi membrii Consiliului Naţional Consultativ al Copiilor (CNCC) s-au întrunit şi în acest an, în cadrul unei şcoli de vară, unde au avut ocazia să împărtăşească experienţe şi să-şi consolideze abilităţile de monitorizare şi evaluare a politicilor şi programelor locale, centrate pe respectarea drepturilor copilului.

Evenimentul a întrunit circa 200 de copii–membri ai acestor consilii, care, fiind ghidaţi de coordonatorii locali, au fost antrenaţi într-o serie de activităţi instructive şi socio – culturale.

Potrivit Nataliei Semeniuc, Consultant în participarea copiilor în cadrul AO „Parteneriate pentru fiecare copil”, această activitate a devenit deja tradiţională pentru CCC şi CNCC, fiind organizată în fiecare an, de la constituirea acestor consilii. „Şcoala de vară este, în primul rând, un bun prilej de cunoaştere reciprocă a tuturor membrilor consiliilor consultative. An de an asistăm la creşterea acestor copii şi ne bucurăm să putem contribui la formarea lor ca personalitate, la acţiunile pe care le fac în sprijinul altor copii din ţară şi, în fond, la bunăstarea copiilor şi familiilor din Republica Moldova.” Astfel, pe lângă jocuri şi distracţii, tinerii au învăţat mai multe despre educaţia incluzivă, cadrul de bunăstare a copilului, modalităţile de promovare, monitorizare şi raportare a activităţilor proprii, importanţa colaborării cu instituţiile mediatice, etc. Redăm mai jos impresiile copiilor cu privire la activităţile desfăşurate în cadrul şcolii de vară.

Aurelia Obreja, membru al CCC Orhei, elevă în clasa a XI–a la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Orhei

„Pe parcursul acestor patru zile am acumulat noi experienţe, mi-am făcut noi prieteni, am petrecut timpul de minune cu o echipă minunată, care, la sigur are o experienţă în spate şi noi ne-am împărtăşit cu această experienţă şi, nu în ultimul rând, noi am încercat să mai punem la punct unele lucruri privitor la drepturile copiilor. Plec cu impresii foarte bune, cu experienţă nouă, cu nişte cunoştinţe pe care eu nu le ştiam, dar acum sunt foarte informată, aş spune, despre unele domenii şi sunt mulţumită de aceste 4 zile în care eu m-am bucurat de viaţă, de soare, de timp frumos.”

Andrei Palii, membru al Consiliului Naţional Consultativ al Copiilor (CNCC), elev în clasa a XI-a la LT „Mihai Eminescu” din Făleşti

„Sunt fascinat, dacă e să fiu sincer. Am primit emoţii pozitive! Sunt încântat de oamenii care au venit aici şi este o experienţă grozavă pentru mine. Aici am învăţat, în primul rând, să comunic mai eficient. Am învăţat multe lucruri noi, despre care nici nu aveam idee. Plec de aici cu dor… şi cu multă informaţie utilă, care îmi va fi de folos în timpul apropiat.”

Eduard Groza, membru CCC, Orhei

„Este destul de important acest consiliu, pentru că noi ne străduim să ajutăm diferiţi copii cu diferite probleme, chiar am lucrat cu copiii din Serviciul de Asistenţă Parentală Profesionistă, am făcut monitorizări şi diferite rezumate. Am impresii bune de la tabără, am învăţat noi teme. Plec de aici cu multe lucruri noi pe care le-am învăţat în aceste zile.”

Răzvan Ţurcan, membru CNCC, elev în clasa a VIII-a la Gimnaziul Săiţi din Căuşeni

„Impresii de la tabără: fascinant, extraordinar, magnific, enigmatic. Acest lucru s-a simţit… împreună, copii, suflet. S-a simţit această dăruire de sine, spiritul de echipă şi de tabără. Într-adevăr, extraordinar. Foarte bine organizat, foarte bine mobilizat. Pur şi simplu, e ceva ce rar mai vezi. Copiii sunt foarte prietenoşi.”

Daniela Lupuşor, membru al CCC Făleşti, elevă în clasa a X-a la Gimnaziul din Albineţul Vechi din Făleşti

„Această şcoală de vară a fost foarte importantă pentru mine, deoarece am făcut schimb de experienţă şi am aflat multe lucruri noi. Plec de aici cu mai multe lucruri învăţate şi cu mai multă experienţă, şi cu dorinţă de a lucra mai departe în consiliu.”

Sorin Grosu, membru CCC Făleşti, elev în clasa a IX-a la Gimnaziul „Diomid Gherman” din Făleşti

„Eu cred că această tabără va contribui, pe viitor, la îmbunătăţirea carierei mele. Îmi îmbogăţesc o experienţă şi contribuie la faptul că noi, după această şcoală, vom putea implementa diferite proiecte pentru copii.”

Ecaterina Jurba, membru CCC Ungheni, elevă în clasa a XII-a la LT „Alexandru Puşkin”

„Am impresii foarte frumoase despre tabără. Mi-a plăcut, practic, tot, din ziua în care am ajuns aici şi până astăzi, când suntem la etapa de finalizare a activităţilor. În cadrul consiliului am nişte colegi foarte buni, foarte receptivi, deschişi, pozitivi, este foarte plăcut să lucrezi cu ei.”

Igor Enache, membru CCC Ungheni, elev în clasa a IX-a la LT „Alexei Mateevici”, s. Pîrliţa, Ungheni

„Eu am rămas plăcut surprins de această tabără de vară. Experienţa acumulată aici îmi va folosi în diferite situaţii de viaţă, dar mai ales, consider utilă această experienţă în discuţiile cu copiii. De asemenea, am învăţat cum să mă comport la un interviu, datorită cursului de astăzi, care a fost foarte interesant.”

Gabriela Stratu, membru CCC Călăraşi, elevă în clasa a VIII-a la LT „Mihai Eminescu” din Sipoteni din Călăraşi

„La tabăra de vară a fost foarte interesant. Aici am învăţat lucruri noi despre modalităţile de lucru cu diferiţi copii, în special cu copiii cu Cerinţe Educaţionale Speciale. De asemenea, am învăţat noi tehnici de monitorizare. Am avut şi timp pentru a ne relaxa, distra, cunoaşte mai bine şi celelalte raioane. Pentru mine a fost o experienţă nouă, pentru că până acum nu am avut ocazia să particip la o şcoală de vară.”

Mihaela Stratu, membru CCC Călăraşi, elevă în clasa a VIII-a la LT „Mihai Eminescu” din Sipoteni din Călăraşi

„Tabăra mi s-a părut ceva foarte frumos. Este o idee minunată. Am întâlnit oameni cu o mare experienţă, de la care am învăţat lucruri noi. Am învăţat cum să pot intervieva corect o persoană, cum să ofer corect, la rândul meu, un interviu, cum să împărtăşesc informaţiile pe care le acumulez şi cu alţi membri ai CCC. Plec de aici cu o informaţie specifică, pe care am înţeles-o foarte bine, datorită unor persoane minunate care ne-au predat-o şi care îşi cunosc cu adevărat meseria. Mi-a plăcut foarte mult şi cred că voi împărtăşi cele învăţate şi cu alţi membri.”

Acţiunea în cauză a avut loc în cadrul proiectului “Familie puternică pentru fiecare copil”, implementat de PPFC în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi 11 raioane din ţară, cu suportul financiar al USAID.

Proiectele care se referă la această ştire