Prevenirea abandonului copiilor la naştere, extinderea proiecutlui

01.06.2007 — 31.05.2009
All objectives were achieved

Scopul proiectului

Acest proiect a fost o continuare a lucrului lansat cu sprijinul World Chidhood Foundation în Ungheni şi Andreas A. David Foundation la Chisinau. În rezultatul evaluării activităţii celor 2 proiecte, noi domenii importante de implicare au fost identificate, pentru a consolida practicile pozitive realizate:

  1. Consolidarea capacităţilor prestatorilor de servicii şi grupurilor multidisciplinare de profesionişti care lucrează pentru prevenirea abandonului copilului la naştere în ambele regiuni;
  2. Dezvoltarea unui mecanism naţional de referire, pentru prevenirea abandonului copilului la naştere, care ar implica autorităţile locale din regiunile din care un număr mai mare de copii sunt tradiţional abandonaţi în Maternitatea Republicană din Chişinău;
  3. Înfiinţarea unui Serviciu Psiho-Social care va susţine părinţii şi copiii ce se află o perioadă îndelungată în maternitatea republicană.

Costul acţiuni — 91 500 euro

Donatorii acţiunii:

  • Medicor Foundation

Managerul sau partenerul superior:

  • EveryChild Moldova

Rezultat

În timpul implementării proiectului, rata de succes a activităţilor de prevenire a abandonului a constituit 89% în municipiul Chişinău şi 96% în raionul Ungheni. Toţi beneficiarii (cuplurile mamă-copil) au fost reintegraţi în comunităţile de origine, la sfârşitul plasamentului în centrele de plasament menţionate. În marea majoritate a cazurilor, atitudinea femeilor faţă de copiii lor s-a schimbat, ele au dezvoltat deprinderi de îngrijire a propriilor copii şi deprinderi de viaţă independentă; au dezvoltat ataşamente puternice faţă de bebeluşii lor. În Maternitatea Republicană din Chişinău a fost înfiinţat Serviciul de Asistenţă Psiho-Socială, pentru a oferi sprijin multidisciplinar părinţilor şi copiilor aflaţi în dificultate. Deci, echipa multidisciplinară existentă (ce a fost înfiinţată în proiectul precedent) a fost lărgită, şi pe lângă asistentul social, psihologul şi juristul, care au activat până acum în echipă, noi specialişti au fost incluşi în noul serviciu: 5 psihologi, 6 logopezi şi încă un asistent social. EvC a consolidat capacităţile grupului multidisciplinar, inclusiv a asistenţilor sociali, medicilor de familie, personalului medical din maternităţile Ungheni şi Chişinău, pentru a-i ajuta să dezvolte servicii de protecţie socială a copilului şi familiei, eficiente şi durabile, să incorporeze activităţile de prevenire a abandonului la naştere în sistemul naţional de referire elaborat de Ministerul Protecţiei Sociale şi a organizaţiilor neguvernamentale din Moldova.