Pagina principala / Proiecte şi Resurse / Istorii personale

Istorii personale

 • 01.03.2023

  Asistenții parentali profesioniști oferă siguranță copiilor refugiați din Ucraina

  Alexandru este unul din adolescenții ucraineni care au fugit în Moldova fără a fi însoțiți. Datorită parteneriatului dintre Poliția de Frontieră, specialiștii în protecția copilului și cei de la Centrul de sprijin "Blue Dot" de la Palanca, Ștefan Vodă, care lucrează cu UNICEF și autoritățile locale, tânărul a fost identificat și integrat într-o familie din Căușeni, care oferă servicii de asistență parentală profesionistă
 • 18.04.2022

  Spațiu sigur pentru Margo și mama ei, Tamara

  Pentru Margo, de doar 7 lunișoare, PACEA este la sânul mamei, acolo unde se simte în siguranță, unde e cald și bine. Pentru mama ei, Tamara, PACEA e locul unde soarele luminează, pe cer și în sufletele oamenilor.
 • 08.04.2022

  Copii străini nu există

  Cu fetița ei, Maria, de trei anişori în cărucior, o geantă cu lucrurile de primă necesitate şi urmată cu paşi mărunți, dar rapizi de copila mai mare, Evelina, în vârstă de şapte ani, Natalia a trecut punctul de frontieră Palanca în speranța unui loc mai sigur în Republica Moldova.
 • 10.09.2018

  Cu cea mai mare plăcere aș participa la al doilea curs de Mellow Parenting

  Elena (nume schimbat) are cinci copii. Despre Programul educațional pentru părinți ”Mellow Parenting” a aflat de la directoarea grădiniței la o ședință cu părinții. De la început nu era sigură dacă își dorește să participe la acest program, inclusiv din cauza soțului care nu ar fi fost de acord cu această decizie.
 • 10.09.2018

  Copilul a fost primul care a observat că m-am schimbat

  Maria (nume schimbat) are 25 de ani și are o fiică în vîrstă de 4 ani. A născut-o la 20 de ani și o crește singură. Femeia vine dintr-o familie numeroasă de 5 copii unde, zice ea, nu au trăit prea bine.
 • 06.09.2018

  Ritmul de viață și necesitățile fac ca să uităm că suntem în primul rând părinți

  Ana (nume schimbat) are doi copii de 11 ani, și respectiv 5 ani. La Programul ”Mellow Parenting” a participat împreună cu fiul ei de 5 ani care, zice ea, avea nevoie de mai multă interacțiune cu alți copii de vârsta lui.
 • 03.05.2017

  Istorii relatate de practicieni (Partea II)

  Alte familii, alte situații, aceeași abordare: „Acțiuni corecte – Împreună – pentru fiecare copil”
 • 02.05.2017

  Istorii relatate de practicieni (Partea I)

  Pilde demne de urmat cu şi despre familii care pot deveni puternice, dacă sunt motivate şi încurajate
 • 30.12.2015

  Acasă este mai bine

  Întâi septembrie a marcat începutul unui nou capitol şi în viaţa lui Sandu – un tânăr de 15 ani, care, după opt ani de studii la Şcoala – internat auxiliară din Nisporeni, a revenit acasă
 • 22.12.2015

  Distanţa mare până la şcoală nu-l determină pe Vasile să renunţe la studii

  Vasile este un alt copil care, după ani de instituţionalizare, a revenit acasă… Şi el a stat şapte ani departe de familie
 • 17.12.2015

  Nina Aga,
  asistent parental profesionist din r. Călărași

  Pe soţii Aga şi pe cei doi copii care sunt acum în plasament, i-am găsit implicaţi într-o "dulce activitate", în bucătăria familiei, de unde se răspândea un miros plăcut de dulceaţă de prune.
 • 14.12.2015

  “Scoateţi-le titlul de 'copii instituţionalizaţi'! Ei merită să fie trataţi la fel ca şi ceilalţi!”

  Maria este unul dintre copiii care anul acesta au revenit acasă din instituţiile rezidenţiale. Era micuţă atunci când a plecat să înveţe la internat, ...
 • 09.12.2015

  Veronica HAREA,
  asistent parental profesionist din raionul Călăraşi

  Din anul 2011, de când au devenit asistenţi parentali profesionişti, Doamna Veronica şi soţul ei se pot mândri cu 7 copii, pe care i-au luat în plasament, până acum.
 • 02.12.2015

  Natalia POPA,
  asistent parental profesionist din raionul Călăraşi

  Prima fetiţă avea doar 9 luni când a venit în plasament la familia Popa şi a plecat când avea 2 ani.
 • 24.11.2015

  Angela POPA,
  asistent parental profesionist din raionul Călăraşi

  Doamna Angela îşi aduce aminte cu exactitate data când fiecare dintre cei 4 copii le-a fost încredinţat în plasament.
 • 19.11.2015

  Lidia SINIGHIN,
  asistent parental profesionist din raionul Ungheni

  Postura de asistent parental profesionist presupune foarte multă dedicaţie. Doamna Sinighin este o dovadă că astfel de profesionişti există, luând în îngrijire doi copii cu dizabilităţi. Gestul său este mai mult decât un act de curaj – este o dovadă de altruism şi de dăruire pentru binele aproapelui.
 • 10.11.2015

  Ecaterina ZGUREANU,
  asistent parental profesionist din or. Ungheni

  O fată frumoasă cu bucle şi cu o privire blajină ne-a întâmpinat atunci când am păşit pragul casei doamnei Ecaterina Zgureanu. Din discuţii am aflat că tânăra este în plasament, împreună cu fratele ei mai mic şi că face parte dintr-o familie mare, dar care nu poate să-i asigure cele necesare.
 • 03.11.2015

  Olga BOBEICO,
  asistent parental profesionist din s. Alexeevca, raionul Ungheni

  Olga Bobeico poate fi numită promotor al Serviciului de asistenţă parentală profesionistă în rândul locuitorilor din satul Alexeevca, raionul Ungheni. Drept mărturie sunt şi cei cinci asistenţi parentali profesionişti din localitate
 • 28.10.2015

  Maria ŢURCANU,
  asistent parental profesionist din satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni

  Doamna Ţurcanu este din prima pleiadă de asistenţi parentali profesionişti din raionul Ungheni, atunci când doar câţiva temerari se încumetau să devină „părinţi de profesie”.
 • 20.10.2015

  Elena Diaconu: "Mi-am promis că voi ajuta copiii care nu au o familie"

  Doamna Elena Diaconu s-a hotărât să devină asistent parental profesionist mult mai înainte de anul 2013, atunci când a scris cerere la DASPF şi a fost acceptată să profeseze în calitate de asistent parental profesionist.
 • 13.10.2015

  Tamara Bodrug: "Profesia de asistent parental profesionist mă face să mă simt împlinită"

  Viaţa i-a dăruit patru copii, dar cum se întâmplă de cele mai dese ori, aceştia cresc şi decid să cucerească lumea mare, iar părinţii rămân singuri în casa şi gospodăria pe care au construit-o,ca să ajungă la toţi.
 • 08.10.2015

  Asistenţii Parentali Profesionişti - "Părinţi de profesie"

  Vera Zgureanu, asistent parental profesionist. Până la moment, Familia Zgureanu a avut în plasament 10 copii. Mai multe informaţii despre Serviciul de asistenţă parentală profesionistă (APP) puteţi afla, adresându-Vă la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raionul Dvs.
 • 27.07.2015

  O nouă familie s-a născut la Ungheni

  Elena (nume schimbat) a fost repatriată din Federaţia Rusă acum doi ani, după şaisprezece ani de muncă la negru. Locuia în raionul Ungheni, iar pentru că acasă o ducea tot mai greu şi nu găsea un loc de muncă, a decis să plece peste hotare, în căutarea unui serviciu.
 • 17.06.2015

  Un prezent şi viitor fericit pentru Andrei

  Andrei are 17 ani şi o experienţă de viaţă cât pentru alţi 17 ani. Astăzi, băiatul, împreună cu fraţii săi locuiesc cu tatăl, care a ţinut loc şi de mamă, pentru cei 5 feciori. Mama i-a părăsit prea devreme, după ce a pierdut lupta cu o boală incurabilă.
 • 05.05.2015

  O casă pentru a reuni o familie

  Se ştie din strămoşi că o casă fericită este cuibul frumuseţii – un cuib care ne leagănă primele vise şi de la care, mai devreme sau mai târziu, ne luăm zborul în lume. … Şi am ajuns la Visoca, un sat din raionul Soroca, acolo unde am cunoscut 4 fraţi… În realitate, de toţi sunt 10 şi provin din Maşcăuţi, Criuleni.
 • 09.04.2015

  ACASĂ e lângă MAMA

  Se spune că fericirea copiilor este acolo unde este şi mama lor. Pe Maria (nume schimbat) din raionul Soroca, mamă a doi copii, am cunoscut-o anul trecut, atunci când, împreună cu un grup mărinimos de copii, părinţi şi profesori, am reuşit să le facem, în prag de iarnă, o mică sărbătoare.
 • 19.12.2014

  Vrea să locuiască cu mama, dar nu are o casă

  Ion este adolescent. Are 15 ani şi acum se află la o școală auxiliară din Moldova. Din păcate, băiatul nu poate fi alături de mama şi fratele său de 19 ani, pentru că familia nu are nici casă, nici masă. Stau pe apucate în chirie într-o casă bătrînească din Soroca şi fac focul cu cojile de nuci, pe care le cer de pe la vecini, ca să se poată încălzi.
 • 19.12.2014

  În visuri îşi vede nepotul în rînd cu lumea

  Doamna Liubovi e din or. Soroca şi cu toate că e la pensie, este tutorele nepoţelului său de 11 ani. Tatăl copilului a decedat cînd el avea doar 10 luni, iar mama s-a stins din viață acum un an în rezultatul unei boli incurabile, care a pus începutul lipsurilor materiale din casă
 • 17.12.2014

  Nu-şi închipuie viaţa fără fetiţa ei

  Se spune că la 20 de ani viaţa abia începe, cu toate momentele ei frumoase şi cu tot ce poate aduce mai plăcut această vârstă în care omul, deşi se poate considera adult, din punct de vedere fizic, are încă sufletul de copil: naiv şi credul, incapabil de a prevedea interese meschine dincolo de zâmbete şi complimente, cu care poate nu este obişnuit atât de des.
 • 19.07.2012

  Emoţii şi sentimente ascunse...

  Cînd aveam 10 ani am fost luat de acasă şi adus la internatul din Cahul. De la început îmi era foarte greu, vroiam acasă cu toate că ştiam că nimeni cu mă aşteaptă.
 • 12.04.2012

  Revenirea acasă

  Iulian Canga din Măcărești, Ungheni are 14 ani dar se comportă ca un bărbat în toată firea. Adolescentul se pricepe la toate treburile de pe lângă casă și e mâna dreaptă a tatălui său.
 • 12.04.2012

  Şansa Anei

  Acum un an Ana era cea mai bună elevă la şcoala auxiliară din Albineţul-Vechi, Fălești. Cu note de 9 şi 8 la mai toate disciplinele şcolare, fata participa la toate concursurile sportive şi artistice organizate pentru elevii din şcolile speciale. Ana era ajutorul de nădejde al învățătoarei, iar uneori chiar rămânea să facă lecţiile în locul ei.