-
12.01.2025
Galina (n.s) are patru copii și în trecut a consumat alcool. Ea spune că cea mai mare realizare a ei după ce a participat la Programul PANDA este că a decis să „se codeze” ca să nu mai treacă prin astfel de experiență negativă ea și copiii ei.
-
12.01.2025
Maria a participat la fiecare ședință a Programului de asistență psiho-socială PANDA pentru părinți, iar fiul ei a fost în programul pentru copii.
-
01.03.2023
Alexandru este unul din adolescenții ucraineni care au fugit în Moldova fără a fi însoțiți. Datorită parteneriatului dintre Poliția de Frontieră, specialiștii în protecția copilului și cei de la Centrul de sprijin "Blue Dot" de la Palanca, Ștefan Vodă, care lucrează cu UNICEF și autoritățile locale, tânărul a fost identificat și integrat într-o familie din Căușeni, care oferă servicii de asistență parentală profesionistă
-
18.04.2022
Pentru Margo, de doar 7 lunișoare, PACEA este la sânul mamei, acolo unde se simte în siguranță, unde e cald și bine. Pentru mama ei, Tamara, PACEA e locul unde soarele luminează, pe cer și în sufletele oamenilor.
-
08.04.2022
Cu fetița ei, Maria, de trei anişori în cărucior, o geantă cu lucrurile de primă necesitate şi urmată cu paşi mărunți, dar rapizi de copila mai mare, Evelina, în vârstă de şapte ani, Natalia a trecut punctul de frontieră Palanca în speranța unui loc mai sigur în Republica Moldova.
-
10.09.2018
Elena (nume schimbat) are cinci copii. Despre Programul educațional pentru părinți ”Mellow Parenting” a aflat de la directoarea grădiniței la o ședință cu părinții. De la început nu era sigură dacă își dorește să participe la acest program, inclusiv din cauza soțului care nu ar fi fost de acord cu această decizie.
-
10.09.2018
Maria (nume schimbat) are 25 de ani și are o fiică în vîrstă de 4 ani. A născut-o la 20 de ani și o crește singură. Femeia vine dintr-o familie numeroasă de 5 copii unde, zice ea, nu au trăit prea bine.
-
06.09.2018
Ana (nume schimbat) are doi copii de 11 ani, și respectiv 5 ani. La Programul ”Mellow Parenting” a participat împreună cu fiul ei de 5 ani care, zice ea, avea nevoie de mai multă interacțiune cu alți copii de vârsta lui.
-
03.05.2017
Alte familii, alte situații, aceeași abordare: „Acțiuni corecte – Împreună – pentru fiecare copil”
-
02.05.2017
Pilde demne de urmat cu şi despre familii care pot deveni puternice, dacă sunt motivate şi încurajate
-
30.12.2015
Întâi septembrie a marcat începutul unui nou capitol şi în viaţa lui Sandu – un tânăr de 15 ani, care, după opt ani de studii la Şcoala – internat auxiliară din Nisporeni, a revenit acasă
-
22.12.2015
Vasile este un alt copil care, după ani de instituţionalizare, a revenit acasă… Şi el a stat şapte ani departe de familie
-
17.12.2015
Pe soţii Aga şi pe cei doi copii care sunt acum în plasament, i-am găsit implicaţi într-o "dulce activitate", în bucătăria familiei, de unde se răspândea un miros plăcut de dulceaţă de prune.
-
14.12.2015
Maria este unul dintre copiii care anul acesta au revenit acasă din instituţiile rezidenţiale. Era micuţă atunci când a plecat să înveţe la internat, ...
-
09.12.2015
Din anul 2011, de când au devenit asistenţi parentali profesionişti, Doamna Veronica şi soţul ei se pot mândri cu 7 copii, pe care i-au luat în plasament, până acum.
-
02.12.2015
Prima fetiţă avea doar 9 luni când a venit în plasament la familia Popa şi a plecat când avea 2 ani.
-
24.11.2015
Doamna Angela îşi aduce aminte cu exactitate data când fiecare dintre cei 4 copii le-a fost încredinţat în plasament.
-
19.11.2015
Postura de asistent parental profesionist presupune foarte multă dedicaţie. Doamna Sinighin este o dovadă că astfel de profesionişti există, luând în îngrijire doi copii cu dizabilităţi. Gestul său este mai mult decât un act de curaj – este o dovadă de altruism şi de dăruire pentru binele aproapelui.
-
10.11.2015
O fată frumoasă cu bucle şi cu o privire blajină ne-a întâmpinat atunci când am păşit pragul casei doamnei Ecaterina Zgureanu. Din discuţii am aflat că tânăra este în plasament, împreună cu fratele ei mai mic şi că face parte dintr-o familie mare, dar care nu poate să-i asigure cele necesare.
-
03.11.2015
Olga Bobeico poate fi numită promotor al Serviciului de asistenţă parentală profesionistă în rândul locuitorilor din satul Alexeevca, raionul Ungheni. Drept mărturie sunt şi cei cinci asistenţi parentali profesionişti din localitate
-
28.10.2015
Doamna Ţurcanu este din prima pleiadă de asistenţi parentali profesionişti din raionul Ungheni, atunci când doar câţiva temerari se încumetau să devină „părinţi de profesie”.
-
20.10.2015
Doamna Elena Diaconu s-a hotărât să devină asistent parental profesionist mult mai înainte de anul 2013, atunci când a scris cerere la DASPF şi a fost acceptată să profeseze în calitate de asistent parental profesionist.
-
13.10.2015
Viaţa i-a dăruit patru copii, dar cum se întâmplă de cele mai dese ori, aceştia cresc şi decid să cucerească lumea mare, iar părinţii rămân singuri în casa şi gospodăria pe care au construit-o,ca să ajungă la toţi.
-
08.10.2015
Vera Zgureanu, asistent parental profesionist.
Până la moment, Familia Zgureanu a avut în plasament 10 copii.
Mai multe informaţii despre Serviciul de asistenţă parentală profesionistă (APP) puteţi afla, adresându-Vă la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raionul Dvs.
-
27.07.2015
Elena (nume schimbat) a fost repatriată din Federaţia Rusă acum doi ani, după şaisprezece ani de muncă la negru. Locuia în raionul Ungheni, iar pentru că acasă o ducea tot mai greu şi nu găsea un loc de muncă, a decis să plece peste hotare, în căutarea unui serviciu.
-
17.06.2015
Andrei are 17 ani şi o experienţă de viaţă cât pentru alţi 17 ani. Astăzi, băiatul, împreună cu fraţii săi locuiesc cu tatăl, care a ţinut loc şi de mamă, pentru cei 5 feciori. Mama i-a părăsit prea devreme, după ce a pierdut lupta cu o boală incurabilă.
-
05.05.2015
Se ştie din strămoşi că o casă fericită este cuibul frumuseţii – un cuib care ne leagănă primele vise şi de la care, mai devreme sau mai târziu, ne luăm zborul în lume.
… Şi am ajuns la Visoca, un sat din raionul Soroca, acolo unde am cunoscut 4 fraţi… În realitate, de toţi sunt 10 şi provin din Maşcăuţi, Criuleni.
-
09.04.2015
Se spune că fericirea copiilor este acolo unde este şi mama lor. Pe Maria (nume schimbat) din raionul Soroca, mamă a doi copii, am cunoscut-o anul trecut, atunci când, împreună cu un grup mărinimos de copii, părinţi şi profesori, am reuşit să le facem, în prag de iarnă, o mică sărbătoare.
-
19.12.2014
Ion este adolescent. Are 15 ani şi acum se află la o școală auxiliară din Moldova. Din păcate, băiatul nu poate fi alături de mama şi fratele său de 19 ani, pentru că familia nu are nici casă, nici masă. Stau pe apucate în chirie într-o casă bătrînească din Soroca şi fac focul cu cojile de nuci, pe care le cer de pe la vecini, ca să se poată încălzi.
-
19.12.2014
Doamna Liubovi e din or. Soroca şi cu toate că e la pensie, este tutorele nepoţelului său de 11 ani. Tatăl copilului a decedat cînd el avea doar 10 luni, iar mama s-a stins din viață acum un an în rezultatul unei boli incurabile, care a pus începutul lipsurilor materiale din casă
-
17.12.2014
Se spune că la 20 de ani viaţa abia începe, cu toate momentele ei frumoase şi cu tot ce poate aduce mai plăcut această vârstă în care omul, deşi se poate considera adult, din punct de vedere fizic, are încă sufletul de copil: naiv şi credul, incapabil de a prevedea interese meschine dincolo de zâmbete şi complimente, cu care poate nu este obişnuit atât de des.
-
19.07.2012
Cînd aveam 10 ani am fost luat de acasă şi adus la internatul din Cahul. De la început îmi era foarte greu, vroiam acasă cu toate că ştiam că nimeni cu mă aşteaptă.
-
12.04.2012
Iulian Canga din Măcărești, Ungheni are 14 ani dar se comportă ca un bărbat în toată firea. Adolescentul se pricepe la toate treburile de pe lângă casă și e mâna dreaptă a tatălui său.
-
12.04.2012
Acum un an Ana era cea mai bună elevă la şcoala auxiliară din Albineţul-Vechi, Fălești. Cu note de 9 şi 8 la mai toate disciplinele şcolare, fata participa la toate concursurile sportive şi artistice organizate pentru elevii din şcolile speciale. Ana era ajutorul de nădejde al învățătoarei, iar uneori chiar rămânea să facă lecţiile în locul ei.