Prevenirea abandonului copilului la naştere în R-nul Ungheni

01.07.2006 — 31.03.2009
All objectives were achieved

Scopul proiectului

EveryChild a consolidat capacitatea autorităţilor locale din raionul Ungheni, în susţinerea copiilor cu risc de abandon la naştere, şi a familiilor acestora, prin crearea serviciului de Prevenire a Abandonului Copilului la Naştere. Scopul final al acestui proiect a fost prevenirea abandonului copilului la vârstă fragedă şi menţinerea familiei. Programul a fost realizat în trei etape: :

  1. Prevenirea abandonului nou-născuţilor şi plasamentul lor în casele de copii din cadrul Maternităţii şi Spitalului de Copii din raionul Ungheni;
  2. Dezvoltarea serviciului de asistenţă parentală profesionistă pentru plasamentul mamelor tinere şi a copiilor nou-născuţi, pentru a le permite să dezvolte ataşamentul;
  3. Înfiinţarea unui centru de plasament pentru a asigura sprijin de scurtă durată mamelor, permiţându-le să-şi îmbunătăţească deprinderile de viaţă şi capacităţile parentale.

Costul acţiuni — 161 593 euro

Donatorii acţiunii:

  • World Childhood Foundation

Managerul sau partenerul superior:

  • EveryChild Moldova

Rezultat

Toate acestea au fost realizate prin investirea în consolidarea capacităţilor angajaţilor medicali şi a specialiştilor Departamentului de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, de a lucra cu nou-născuţii şi părinţii lor; înfiinţarea unui mecanism clar de referire, la nivel raional, a cazurilor de abandon şi dezvoltarea unui centru rezidenţial comunitar care să ofere servicii durabile; susţinerea după naştere a mamelor şi a bebeluşilor acestora. Angajaţii Centrului de plasament pentru cuplurile Mamă-Copil şi serviciile pe care ei le-au prestat, au fost încorporaţi metodic şi financiar în Centrul de Asistenţă Socială a Copiilor şi Familiilor, subordonat Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei. Trebuie de menţionat că în cadrul proiectului a fost realizat un studiu, pentru a identifica motivele abandonului la naştere şi intervenţiile posibile ale comunităţii şi autorităţilor publice centrale şi locale. Serviciul a fost dezvoltat şi activităţile de pledoarie şi de sensibilizare a opiniei publice au implementate, ţinându-se cont de rezultatele cercetării menţionate.