19 noiembrie 2015

Lidia SINIGHIN,
asistent parental profesionist din raionul Ungheni

"Un copil are nevoie de ceea ce poate să-i ofere un matur: dragoste, afecţiune şi grijă. Toate acestea le poate oferi un asistent parental profesionist".

Lidia SINIGHIN, asistent parental profesionist din raionul Ungheni.

Postura de asistent parental profesionist presupune foarte multă dedicaţie. Doamna Sinighin este o dovadă că astfel de profesionişti există, luând în îngrijire doi copii cu dizabilităţi. Gestul său este mai mult decât un act de curaj – este o dovadă de altruism şi de dăruire pentru binele aproapelui.

Femeia a trecut prin momente dramatice. Pierderea propriului copil, a făcut-o să înţeleagă altfel lucrurile şi viaţa. De aceea, i-a acceptat pe cei doi fraţi aşa cum sunt şi le este aproape, dăruindu-le ce are mai de preţ – dragostea sa necondiţionată.

Asistentul parental profesionist povesteşte că nu a speriat-o să ia în plasament doi copii care, totuşi, au nevoie de îngrijire specială, ci dimpotrivă, a ambiţionat-o să depună un efort mai mare, pentru a le putea ajuta cât mai mult celor doi copii luaţi în plasament.

Când au venit în casa doamnei Sinighin, copiii aveau dificultăţi de vorbire, se exprimau cu greu, iar acest lucru a constituit, pentru o perioadă, un obstacol în comunicarea cu asistentul parental profesionist. Totuşi, această perioadă nu a durat foarte mult.

Doamna Sinighin i-a ajutat pe copii să facă un pas enorm, tratându-i cu iubire, îmbrăţişări, răbdare şi bunăvoinţă. Dacă la început se înţelegeau mai mult prin semne şi gesturi de afecţiune, acum, datorită insistenţei şi contribuţiei asistentului parental profesionist, dar şi a profesorilor care au lucrat cu ei, copiii vorbesc mai desluşit şi pot fi înţeleşi fără prea mari eforturi de concentrare.

Doamna Sinighin povesteşte că le este aproape copiilor în fiecare fază de dezvoltare a lor şi îi susţine în cele mai simple eforturi, încurajându-i să nu se oprească niciodată. Dânsa îşi doreşte foarte mult ca cei doi fraţi să fie la fel ca şi semenii lor – să se simtă ca atare.

"Este evident că fără muncă nu obţii nimic – spune doamna Sinighin – dar fără o implicare emoţională, fără afecţiune şi un zâmbet pe care să-l oferi zi de zi, rezultatele nu ar mai fi aceleaşi".

Astfel, copiii, prin progresele lor, îi răsplătesc asistentului parental profesionist grija şi dragostea faţă de ei.

Dânsa se bucură atunci când copiii o întâmpină cu braţele deschise, foarte fericiţi, atunci când ea, sau ceilalţi membri ai familiei (soţul şi fiica biologică) se întorc seara acasă, de la serviciu, sau de la cumpărături.

Chiar atunci când ne aflam la ei discutau ce ar trebui să cumpere pentru şcoală. Am aflat că ei învaţă să scrie corect şi că la şcoală vor avea un cadru didactic de sprijin, care îi va ajuta şi mai mult. Cei doi copii deja s-au ataşat foarte mult de membrii familiei APP şi se gândesc cu groază că ar putea într-o zi să se despartă de ei. Doar pentru ei contează atât de mult să ştie că sunt iubiţi şi să simtă căldura unei familii adevărate, să poată merge la şcoala din comunitate şi să socializeze cu semenii lor. Ei toţi sunt o familie şi ştiu că împreună vor reuşi.

Proiectele care se referă la acest reportaj