8 octombrie 2015

Asistenţii Parentali Profesionişti - "Părinţi de profesie"

Vera Zgureanu, asistent parental profesionist.

"Să fii asistent parental profesionist, înseamnă să fii şi mamă şi tată pentru acei copii. Să dăm un exemplu bun, să rămână în urma noastră oameni, să le dăm tot ce e mai bun!".

Vera Zgureanu, asistent parental profesionist.

Vera Zgureanu locuieşte în satul Condrăteşti din raionul Ungheni şi este asistent parental profesionist de relativ puţin timp. Doamna Vera, împreună cu soţul său, l-au primit pe primul copil în familia lor, în anul 2013. De atunci, dragostea faţă de copii i-a determinat pe soţii Zgureanu să crească şi să educe în familia lor 10 copii. Fiii biologici ai soţilor Zgureanu au crescut şi au plecat la studii, „la oraş”, lăsând casa goală. Acesta a fost momentul când familia a înţeles că putea oferi mai mult, că în inimile lor se găsea loc, în acelaşi timp şi pentru alţi copii.

Soarta a vrut ca Doamna Vera să cunoască o familie de Asistenţi Parentali Profesionişti (APP) din satul vecin, iar de aici până la personalizarea acestei experienţe, timpul şi eforturile implicate nici nu au mai contat. Doamna Vera a urmat paşii necesari, conform legislaţiei în vigoare şi, din 2013, este asistent parental profesionist cu acte în regulă.

Prima alegere în noua casă

Cei 10 copii care le-au păşit pragul soţilor Zgureanu, au venit şi au plecat pe rând, fiecare lăsând în inima lui „tanti” sau „mama Vera”, aşa cum îi spun copiii, un zâmbet, o vorbă caldă, o amintire de afecţiune.

De fapt, relaţiile dintre APP şi copii încep chiar de la această formulă, pe care cei mici sunt lăsaţi să o decidă singuri:

"Tanti Vera sau Mama Vera – ei decid cum să ne spună. Este prima alegere pe care copiii o fac în această casă, este alegerea lor, iar noi le-o respectăm, oricare este ea" – ne povesteşte Doamna Zgureanu.

Nu regretă nici pentru o clipă decizia de a se angaja într-un Serviciu APP, pentru că a ştiut de la bun început că în casa lor fiecare copil va fi (şi este!) tratat cu multă dragoste şi respect de către toţi membrii familiei.

Unica preocupare a soţilor era legată de felul în care „copiii lor” ar fi reuşit să relaţioneze cu semenii de dincolo de poartă. De dincolo de poartă însă, la momentul vizitei noastre, a intrat în grabă un băieţel zglobiu, cu preocupări majore: să stea lemnele la locul lor, să nu fie împrăştiate maşinuţele prin ogradă…

"El este bărbatul cel mic în casă" – avea să ne explice, mai târziu, Doamna Vera, care admite că acest băieţaş cu ochi ageri, nu doar necesită foarte multă atenţie şi răbdare, ci şi îi dăruieşte în schimb, energie şi este ca o mângâiere pentru cei care îl au în îngrijire.

APP este un serviciu temporar, dar care trebuie să fie, pentru copil, un model de familie

"Pentru a creşte fericiţi, copiii au nevoie de un mediu sigur de dezvoltare, dar mai presus de orice, ei au nevoie de un exemplu de familie (…) însă, cel mai greu e să te desparţi de copiii care stau periodic în plasament… fiecare despărţire e urmată de lacrimi" – ne confesează Doamna Zgureanu.

Tot Doamna Vera ne-a povestit că, deşi Serviciul APP oferă suport temporar copiilor care, într-un moment dat din viaţa lor, nu au un mediu familial de referinţă, până acum, legătura dintre APP şi copiii pe care i-au avut în plasament nu s-a întrerupt odată cu plecarea acestora; chiar şi după plecare, copiii revin cu un sunet, iar atunci când este posibil, vin şi în vizită, să-i revadă pe cei care, cândva, le-au oferit o casă şi o familie.

Doamna Vera ne spune că provocarea acestei meserii constă în a reuşi să convingi copilul să facă ceea ce este corect, pentru a-i îndrepta paşii pe un drum bun în viaţă şi pentru a-l ajuta să devină Om, cu un viitor frumos, pe care îl merită.

APP – un angajat să crească Oameni

Pentru doamna Zgureanu, salariul lunar pe care îl primeşte în calitate de asistent parental profesionist, nu este cel mai important. Cel mai important este să găsească limbă comună cu copilul aflat în plasament, să-i ofere toată grija necesară. De altfel, "Mama Vera" ştie cu lux de amănunte ce îi place şi ce nu-i place micuţului pe care îl are în plasament acum; ştie care îi sunt preferinţele şi planifică, împreună, evenimentele din viitor, iar pentru că ziua de naştere a băiatului se apropie curând, deja au definitivat şi meniul care va fi pe masa de sărbătoare.

"Toţi copiii sunt egali. Nimeni nu trebuie să se simtă diferit, doar pentru că, la moment, nu au o familie a lor. Pentru aceasta suntem noi – APP – să le umplem acest gol, să le oferim afecţiunea şi îngrijirea adecvată".

Doamna Zgureanu crede cu tărie că dacă copilul este ajutat, la momentul potrivit, să meargă pe calea cea bună, atunci amprenta unei experienţe nefericite pe care a trăit-o, la un moment dat, nu îi va influenţa negativ viitorul.

O altă convingere a Doamnei Vera este că va mai lua copii în plasament. Simte că inimă ei de mamă încă mai poate încălzi multe suflete de copii. Şi cum lucrurile bune se răspândesc repede, exemplul doamnei Vera a fost urmat şi de alte familii din comunitate, semn că APP este un serviciu susţinut şi încurajat de autorităţile publice locale din Ungheni.

Proiectele care se referă la acest reportaj