Pagina principala / Proiecte şi Resurse / Rapoarte şi publicaţii

Rapoarte şi publicaţii

  • 06.06.2011

    Viitorul începe în familie №5 2011

    Viitorul începe în familie №5 2011
    Viitorul nr 5 iunie 2011 ROM
  • 03.05.2011

    Viitorul începe în familie №4 2011

    Viitorul începe în familie №4 2011
    Viitorul nr 4 mai 2011 ROM
  • 05.04.2011

    Viitorul începe în familie №3 2011

    Viitorul începe în familie №3 2011
    Viitorul nr 3 aprelie 2011 ROM
  • 02.03.2011

    Viitorul începe în familie №1-2 2011

    Viitorul începe în familie №1-2 2011
    Viitorul nr 1-2 februarie- martie 2011 ROM
  • 01.01.2011

    Studiul calitativ "Protecţia drepturilor copiilor lipsiţi de îngrijire părintească sau care sunt expuşi riscului de a fi separaţi de familie"

    Studiul calitativ "Protecţia drepturilor copiilor lipsiţi de îngrijire părintească sau care sunt expuşi riscului de a fi separaţi de familie"

    Protection_children_research
  • 01.04.2010

    Evaluarea proiectului "Prevenirea abandonului infantil în raionul Ungheni"

    Prezentul raport conţine o analiză a activităţilor desfăşurate şi rezultatelor obţinute în perioada 2006 -2009 în cadrul implementării proiectului „Prevenirea abandonului infantil în raionul Ungheni” implementat de EveryChild în colaborare cu Consiliul raional Ungheni şi Secţia raională asistenţă socială si protecţie a familiei din Ungheni cu suportul financiar al World Childhood Foundation.

    Proiect_Prevenire_Abandon_Nastere_Ungheni_Childhood
  • 01.01.2010

    Raportul  "Copii rămaşi fără îngrijirea părintească — PIERDUŢI — în politicile internaţionale de dezvoltare"

    Raportul avertizează că incapacitatea de a menţine copiii în sînul familiei, în afara instituţiilor rezidenţiale şi a străzilor va fi o nouă barieră în atingerea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului şi va condamna o generaţie de copii la o viaţă de abuz şi neglijare fără sprijinul şi protecţia părinţilor.

    EveryChild_Missing
  • 04.12.2009

    Ghid de aplicare practică — mobilizarea comunităţii

    Acest ghid oferă informaţii cu aplicare practică privind metodologia procesului de mobilizare a comunităţii, precum şi un set de metode şi tehnici de eficientizare a procesului şi este destinat asistenţilor sociali comunitari.  Ghidul de aplicare practică „Mobilizarea comunităţii” a fost elaborat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei cu suportul tehnic al Proiectului „Susţinere în prestarea serviciilor de asistenţă socială eficiente şi durabile” implementat de OPM/EveryChild Moldova, finanţat de DFID/SIDA.

    Mobilizarea_comunitatii
  • 08.09.2009

    Ghid de aplicare practică — sistemul de prevenire a separării copilului de familie

    Acest ghid a fost elaborat pentru a susţine procesul de consolidare a sistemului de prevenire a separării copilului de familie, fiind bazat pe analiza practicilor pozitive realizate în Republica Moldova. Ghidul este oferit pentru profesioniştii din domeniul asistenţei sociale si urmăreşte scopul de facilitare a înţelegerii şi implementării prevederilor Regulamentului cadru de activitate a Comisiei pentru protecţia copilului aflat în dificultate şi de unificare a abordărilor şi procedurilor din cadrul sistemului de prevenire a separării copilului de familie.

    Ghidul a fost elaborat de către Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului cu suportul tehnic al Proiectului „Susţinere în prestarea serviciilor de asistenţă socială eficiente şi durabile” implementat de OPM/ EveryChild Moldova, finanţat de DFID/SIDA.

    Ghid de aplicare practica
  • 01.09.2009

    Evaluarea sistemului de îngrijire a copilului în Moldova şi asistenţă tehnică acordată guvernului Republicii Moldova pentru găzduirea consultării sub-regionale cu privire la reforma sistemului de îngrijirea copilului în ţările incluse în Politica European

    Oxford Policy Management (OPM), împreună cu EveryChild Moldova au fost selectate să sprijine Republica Moldova pentru a găzdui conferinţa cu privire la progresul înregistrat în sistemele de îngrijire a copilului din Armenia, Belarus, Georgia, Ucraina şi respectiv Moldova, membri ai Politicii Europene de Vecinătate (PEV) a Uniunii Europene (UE), precum şi pentru a desfăşura o evaluare a reformei efectuate în ţară.

    Scopul evaluării a constat în stabilirea progresului şi a obstacolelor reformei prin intermediul analizei politicilor existente şi a nivelului de percepţie a constituenţilor la nivel naţional, raional şi comunitar. Aceasta permiţînd Guvernului RM, împreună cu oficiile pe ţară UNICEF şi a alţi constituenţi internaţionali şi locali, să accelereze reforma în sistemul de îngrijire a copilului.

    Evaluarea a fost efectuată în perioada iunie- august 2009 si se axează pe „protecţia copilului” în sensul suportului acordat copiilor care necesită îngrijire suplimentară din cauza anumitor circumstanţe şi copiilor rămaşi sau care riscă să rămână fără ocrotire părintească. Ea abordează astfel de chestiuni precum dezinstituţionalizarea, prestarea serviciilor bazate pe familie şi sprijinul familial. Pentru că există o suprapunere inevitabilă a protecţiei copilului cu alte aspecte ce ţin de îngrijirea copilului, cum sunt: educaţia, sănătatea, justiţia şi asistenţa socială, prezenta cercetare le acoperă acolo unde acestea pot avea impact asupra copiilor, care au nevoie sau sunt în riscul de a avea nevoie de servicii de îngrijire a copilului (de ex. tratamentul copiilor cu disabilităţi, educaţia pentru copiii cu nevoi speciale sau îngrijirea copiilor în sistemul de detenţie).

    Raportul este parte componentă a contribuţiei Moldovei la evenimentul de consultare subregională privind protecţia copilului, care va fi găzduit de Guvernul Republicii Moldova şi UNICEF în noiembrie 2009, şi care va întruni participanţi din Armenia, Belarus, Georgia şi Ucraina,

    Moldova_child_welfare_assessment
  • 01.09.2008

    Evaluarea organizaţională a raioanelor

    Guvernul Moldovei reformează sistemul de prestare a serviciilor sociale ca să diversifice spectrul de servicii pentru a lua în consideraţie necesităţile individuale şi a spori acoperirea generală a populaţiei. Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului (MPSFC) a elaborat o Strategie Integrată pentru Serviciile Sociale (SISS), care este în proces de aprobare. Strategia prevede redirecţionarea serviciilor de la instituţii cu specializare înaltă la servicii comunitare şi de prevenire mai potrivite, în conformitate cu angajamentele internaţionale ale Moldovei. Aceasta include o reducere proporţională sau închidere treptată a unor instituţii specializate, în modul prevăzut în strategia guvernamentală de dezinstituţionalizare din 2007 şi consolidarea noii reţele naţionale de asistenţi sociali şi altor servicii locale. 

    Strategia ia în consideraţie procesul continuu de descentralizare din Moldova şi permite autorităţilor publice locale de nivelul unu şi doi (primărie şi raion) să dezvolte servicii care reflectă cel mai bine necesităţile din regiunea lor şi cu ajutorul celor mai eficiente mijloace posibile, în baza cadrului general de servicii sociale oferit de către MPSFC. Prin urmare, SISS va impune cerinţe semnificative asupra Secţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (SASPF), care vor trebui să schimbe serviciile prestate şi modalitatea de prestare. 

    A fost realizată o evaluare organizaţională a SASPF raionale pentru a spori înţelegerea MPSFC a practicilor şi constrângerilor existente în SASPF. Scopul este de a informa elaborarea legislaţiei şi regulamentului pentru a susţine implementarea strategiei. Acest raport prezintă constatările evaluării.

    Evaluarea organizaţionala a raioanelor
  • 01.09.2007

    Evaluarea beneficiarilor

    Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului (MPSFC) a făcut publică cercetarea calitativa „Evaluarea Beneficiarilor ” efectuată în contextul procesului de reformare a sistemului de asistenţă socială lansat de Minister. Noua politică în domeniul asistenţei sociale prevede acordarea prestaţiilor băneşti şi serviciilor sociale către cele mai sărace şi vulnerabile pături ale societăţii. Ea este menită să le garanteze persoanelor un minim de subzistenţă, care să prevină intrarea în sărăcie sau aprofundarea acesteia, şi să le sprijine eforturile îndreptate spre ieşirea din sărăcie.

    Cercetarea a fost efectuată în scopul reflectării relaţiei dintre fenomenul vulnerabilităţii şi serviciile sociale existente oferind informaţie utilă pentru elaborarea şi implementarea cadrului de politică în domeniul asistenţei sociale. 

    Potrivit Ministrului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Galina Balmoş, esenţa cercetării nu a constat în furnizarea datelor reprezentative din punct de vedere statistic (ele deja sunt furnizate de Studiul Bugetelor Gospodăriilor Casnice), ci mai degrabă în înţelegerea experienţei de zi cu zi a persoanelor sărace şi a problemelor cu care se confruntă acestea, a strategiilor utilizate de acestea pentru a-şi soluţiona problemele, şi a experienţei acestor persoane, legate de asistenţa socială şi serviciile sociale. Aceasta ne-a ajutat să elaborăm o viziune cu privire la faptul, cum prestaţiile băneşti şi serviciile de asistenţă socială le pot veni în ajutor celor mai nevoiaşe persoane, a adăugat Doamna Ministru.

    Moldova_SA_Reform_Beneficiary_Assessment
2